Елиса Замфиреску: Първата жена инженер в света


Елиса Замфиреску: Първата жена инженер в света
Снимка: Instagram

Елиса Леонида Замфиреску се превръща в пионер в инженерството във време, когато жените не са добре дошли в тази област. За своите 86 години живот Замфиреску заема почетно място в доминирано от мъжете поле на изява, ръководи лаборатории по геология и изучава румънски минерални ресурси.

Елиса Замфиреску е родена на 10 ноември 1887 година. Едва ли е изненадващо, че младата дама е адски привлечена към точните науки, след като дядо ѝ по майчина линия, Чарлз Гил, е френски инженер, а брат ѝ Димитри Леонида също се изявява в тази област.

ДЖЕЙН ОСТИН: МАЙКАТА НА СЪВРЕМЕННИЯ РОМАН

През 1909 година, след като е отхвърлена от „Училището за мостове и магистрали” в Букурещ, защото е жена, тя се записва в Кралската техническа академия в Берлин. Дори след като е приета, тя е подложена на огромен натиск от декана, който се опита да я убеди да напусне. Ръководителят на факултета твърди, че църквата, децата и кухнята са единствените неща, за които една жена трябва да се грижи. За щастие, Елиса игнорира „съветите” му и завършва през 1912 г. с инженерна диплома.

По това време пресата вече отчита положителните страни от нейното дипломиране. До такава степен, че всички немски медии провъзгласяват, че „в инженерството бъдещето на жените е голямо“. След дипломирането ѝ предлагат позиция в BASF Германия, която тя отказа, за да се върне у дома в Румъния. Там започва работа като асистент в Геологическия институт в Букурещ.

Първата световна война я кара да се присъедини към Червения кръст, където ръководи няколко болници. По това време се запознава и влюбва в бъдещия си съпруг Константин Замфиреску. Двойката има две деца, Мариука и Анкута. Вървейки по стъпките на майка си, Анкута става химик.

След войната Елиса се завръща в Геологическия институт, където ръководи лаборатории и проучвания. Тя помага да се намерят нови ресурси, включително въглища и природен газ. Пише статии и се пенсионира чак на 75-годишна възраст след 40-годишна кариера.

Към днешна дата улицата, на която е живяла Елиса в Букурещ, е кръстена на нея, както и награда, създадена през 1997 година - „Премиум Елиса Леонида-Замфиреску“, която почита жени, участващи в областта на технологиите и науката.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама