Агата Кристи: Живот като роман


Агата Кристи: Живот като роман
Снимка: Getty Images/Guliver

На 15 септември 2020 светът отпразнува 130 години от рождението на Агата Кристи, една от най-известните световни писателки. Нейните творби са продадени в над 2 милиарда копия, а Еркюл Поаро и мис Марпъл несъмнено са най-разпознаваемите измислени детективи. Житейската история на самата Агата също би могла да се превърне в сюжет на роман или филм.

Агата Мери Клариса Милър е родена на 15 септември 1890 и е най-малкото от 3 деца. Семейството пребивава основно в Девън, Англия, но пътуват много и за дълги периоди от време. Точно поради тази причина, малката Агата не посещава училище, а се обучава у дома. Любопитното момиче се научава да чете на 4-годишна възраст. Тъй като няма приятели, а сестра ѝ и брат ѝ са доста по-големи, Агата прекарва голяма част от детството си в игра с домашни любимци и въображаеми приятели. На 10-годишна възраст пише първото си стихотворение - The Cowslip.

ХЕДИ ЛАМАР: КОГАТО КРАСОТАТА СРЕЩА УМА

През 1901 година бащата на Агата умира и по-късно писателката признава, че тази трагедия бележи края на детството ѝ на 11-годишна възраст. През 1905 година майката на Кристи я изпраща в Париж, където учи в интернати и специализира пиано. Първата ѝ кратка история „Къщата на красотата“ се появява когато е на 18 години. След това продължава да пише поредица от истории под псевдоними, включващи Мак Милър, Натаниел Милър и Сидни Уест. Много от ранните творби на Агата Кристи са отхвърлени от литературната критика, но това не я обезкуражава. Дори напротив, тя намира все по-голямо вдъхновение в разказите на Артър Конан Дойл за Шерлок Холмс.

Кристи пише първия си детективски роман „Мистериозната афера в Стайлс“ през 1920, след като сестра ѝ я предизвиква. Точно той поставя началото на успешната писателска кариера на Кристи.

Агата се запознава с първия си съпруг, офицер Арчибалд Кристи, на танци през 1912 г. Двамата бързо се влюбват и сключват брак 2 години по-късно на Бъдни вечер. Агата ражда единственото си дете Розалинд Маргарет Клариса през 1919 година. През 1922 двойката оставя Розалинд с майката на Агата и заминава на пътешествие около света, по време на което посещава Южна Африка, Хавай, Канада, Австралия и Нова Зеландия. По време на пътуването си те се научават да сърфират и дори са „първите британци, които сърфират изправени“ в Уайкики.

МАРИ ТЮСО: ПОВЕЛИТЕЛКАТА НА ВОСЪЧНИТЕ ФИГУРИ

На 3 декември 1926 година се случва нещо доста интересно - Агата изчезва от дома си след кавга с Арчибалд. Сутринта след мистериозното изчезване, колата на Агата е намерена с изтекла шофьорска книжка и малко дрехи вътре. Случаят незабавно се превръща във водещо заглавие и вестниците предлагат награди срещу информация за писателката. Изчезването на Кристи е съобщено дори в The New York Times и тя е издирвана от полиция и хиляди доброволци. На 14 декември 1926 е намерена в хотел в Йоркшир, Англия. Когато се регистрира в хотела, тя използва името на любовницата на съпруга си – Треса Нийл.

Има различни мнения за причините, които стоят зад изчезването - някои предполагат, че се дължи на нервен срив заради изневярата на Арчибалд, докато други смятат, че е искала да изплаши съпруга си, без да очаква публичната драма. През 1928 Агата и Арчибалд се развеждат и той се жени за друга жена седмица по-късно. Кристи запазва фамилията си заради писателската си кариера.

През 1930 Агата отива на пътуване до Багдад, Ирак, където се среща с втория си съпруг, археолога Макс Малоуан. Агата и Макс се отдават на археологически експедиции и тези пътувания вдъхновяват няколко от нейните романи. Двамата са женени, докато Кристи не умира през 1976 година.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама