Хеди Ламар: Когато красотата среща ума


Хеди Ламар: Когато красотата среща ума

Често наричана "Най-красивата жена в киното", присъствието и обаятелността на Хеди Ламар я превръщат в една от най-популярните актриси на своето време.

Хеди е родена като Хедуиг Ева Мария Кислер на 9 ноември 1914 във Виена, Австрия. И двамата ѝ родители са от еврейски семейства. Хедуиг може да се похвали със спокойно детство, но киното успява да я развълнува истински. Още в тийнейджърските си години тя решава да напусне училище и да се реализира като актриса, което я отвежда до театралния режисьор Макс Райнхард в Берлин. На 17 години Хеди участва в първия си филм, немски проект, наречен "Geld auf der Strase".

Мари Тюсо: Повелителката на восъчните фигури

Хеди продължава смело филмовата си кариера, взимайки участие както в немски, така и в чехословашки продукции. Но петият ѝ филм е този, който я катапултира към световната слава. През 1932 г. тя се появява в германски филм, наречен "Екстаз" (1933), правейки смелото решение да снима голи сцени, които са абсолютно табу за онова време. Сюжетът на лентата проследява историята на младо момиче, което е омъжено за много по-възрастен от нея господин, но в крайна сметка се влюбва в млад войник. Голите сцени на филма се превръщат в сензация по целия свят. Макар и "опитомени" по днешните стандарти, точно те налагат ветото на филма в САЩ.

Скоро след това, Хеди се омъжва за Фриц Мандл, производител на боеприпаси и виден фашист. Той се опитва да изкупи всички копия на "Екстаз", но италианският диктатор Бенито Мусолини има копие, което отказа да продаде на Мандл. Популярността на филма в крайна сметка отваря вратата на Хейди към Холивуд. Тя успява да спечели вниманието на магната от MGM, Луис Майер, с който подписа на договор.

Веднъж установила се в Холивуд, тя официално сменя името си на Хеди Ламар и участва в първия си холивудски филм "Алжир" (1938), заедно с Чарлз Бойер. Продължава да снима рано до рамо с най-популярните и талантливи актьори на деня, включително Спенсър Трейси, Кларк Гейбъл и Джими Стюарт.

Но сякаш да си красива и талантлива актриса не е достатъчно, Хеди доказва, че е и изключително интелигентна. В допълнение към филмовите си постижения, тя патентова идея, която по-късно се превръща в голям помощник както на военните комуникации, така и на технологиите за мобилни телефони. През 1942г Хеди и композиторът Джордж Антхил патентоват това, което те наричат "Тайната комуникационна система". Първоначалната идея, предназначена да реши проблема с враговете, блокиращи сигнали от радиоуправляеми ракети по време на Втората световна война, включва промяна на радиочестотите едновременно, за да се предотврати възможността на враговете да открият съобщенията.

Докато технологията по онова време възпрепятства осъществимостта на идеята, появата на транзистора решава проблема, и изобретението на Хеди печели голяма популярност и уважение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама