Грейс Кели: Историята на един живот, преминал в златна клетка


Грейс Кели: Историята на един живот, преминал в златна клетка

Има легенда, че Шарл дьо Гол е обмислял да нахлуе в Монако, но в последния момент променя мнението си, защото знае, че няма да бъде по-популярен от Грейс Кели. Невероятният живот на тази успешна актриса, а по-късно и принцеса, е като истинска приказка и все още впечатлява хората по целия свят. В действителност обаче, битието на красавицата е много по-различно от това, което показват снимките в списанията.

Грейс израства в семейство, което строго налага добри нрави. Майка й работи като успешен модел на млади години, а по-късно става фитнес треньор. Баща й е бил в строителния бизнес и също е бил спортист - троен олимпийски шампион по гребане. Но малката Грейс някак е по-различна от останалата част от семейството си. За разлика от своите братя и сестри, тя е срамежлива, тиха и пълничка. Затова нейните родители честно я определят като „грозното патенце“ - с диадема, пуловер и големи очила.

Когато бъдещата звезда не успява да вземе кандидат-студентските изпити и да учи в колеж, родителите й вече са вдигнали ръце и не очакват нищо от нея. Но тя споделя, че иска да се пробва в Американската академия за драматично изкуство. Макар баща й да е против в началото, после омеква към идеята и така Грейс е приета да учи актьорско майсторство.

Важно е да се отбележи, че в определен момент 18-годишната Грейс се превръща в красиво момиче, така че когато пристига в Ню Йорк, високата блондинка отива на кастинг, за да стане фотомодел и да припечелва по някой долар допълнително. Много скоро след това агенти от различни списания се избиват, за да я включат във фотосесия. В същото време Грейс има прослушвания за различни пиеси и дори успява да си спечели роля на Бродуей. На 20-годишна възраст тя е поканена да участва във филм.

За ролята си в „Могамбо“ Грейс е номинирана за Оскар за най-добра поддържаща актриса. Тя обаче грабва статуетката една година по-късно - за ролята си в „Провинциалистката“. По това време Грейс Кели е забелязана от легендарния режисьор Алфред Хичкок и се появява в 3 от неговите проекти. Въпреки всички обещаващи перспективи, филмовата кариера на Грейс Кели е доста кратка - от 1952 до 1956 г.

Животопроменящата среща на Грейс с Рание III, принц на Монако, се случва в Кан по време на филмовия фестивал. По всичко личи, че съдбата е против срещата им в този ден. И Грейс, и принцът попадат в задръстване заради стачка на работници. Тя вече е рошава и изнервена, А Рание също е в лошо настроение, което забравя в момента, в който вижда Грейс. Те започват да пишат писма един на друг и 6 месеца по-късно принцът пристига в САЩ, търсейки благословията на родителите й. Предложението за брак идва преди Коледа с малък пръстен, който заменя за известния 10-каратов диамант.

В средата на 20 век Монако не е толкова престижно място, колкото днес - малка страна, която няма много пари и не е популярна сред туристите. Един от най-добрите приятели на принца, милиардерът Аристотел Сократ Онасис, му казва, че най-добрият начин да привлече вниманието, е ако се ожени за Мерилин Монро или Грейс Кели. Почти пророчески, след сватбата Монако е във възход. Звездното събитие възлиза на 45–55 милиона долара, като повечето от тях са платени от MGM, в замяна на правата за излъчване сватбата по телевизията.

Грейс плаща голяма цена за този брак. Тя вече има само една роля - съпругата на владетеля на Монако. Няколко години по-късно се опитва да наруши това правило, когато Хичкок й предлага участие в новия му филм. И макар Рение да е склонен, жителите на Монако са напълно против. Тя е повече от съсипана, но бързо се съвзема и печели любовта на местните.

Минават години преди обществото да научи, че „перфектният“ брак на Грейс и Рение не е нищо повече от чудесна картина. Новият й дом е златна клетка - не може да пътува, да работи, а всичките й филми са забранени в страната. Принцесата решава да потърси щастието в децата и ражда Каролайн, Албер II, настоящият принц на Монако, и Стефани.

На 13 септември 1982 година Грейс Кели и дъщеря й Стефани пътуват с кола. Говори се, че те имали спор и Грейс получила инсулт. Колата излиза от пътя и макар Стефани да има много наранявания, Грейс губи битката с живота само на 52 години.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама