Могат ли децата да бъдат супер разпространители на коронавирус


Могат ли децата да бъдат супер разпространители на коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Доскоро се смяташе, че децата рядко се заразяват с коронавирус и не могат да го разпространят. Последните изследвания показаха, че това не е съвсем вярно.

Какво да правим със занятията в училищата в условията на пандемията: да продължим да ги провеждаме онлайн или да върнем учениците към присъствената форма в класните стаи? Този въпрос сега стана обект на най-бурни дебати в много страни. Поддръжниците на откриването на училищата твърдят, че децата са изключително рядко изложени на риск от заразяване с коронавирус и следователно не играят съществена роля в неговото разпространение. Всъщност това не е така.

Децата се заразяват с коронавирус поне толкова често, колкото възрастните

Учени от Виенския университет, водени от микробиолога Майкъл Вагнер, решили да разберат колко висок е броят на незабелязаните инфекции на SARS-CoV-2 сред децата в училищна възраст. Проучване, което те провели миналата есен, показало, че учениците на възраст под 14 години се заразяват с коронавирус поне толкова често, колкото учителите.

Учените взели тестове за коронавирус от ученици в повече от 240 училища в Австрия. Общо били тествани около 10 хиляди ученици на възраст от 6 до 14 години. Те открили, че коронавирусните инфекции са също толкова чести при тях, както при 1200 учители, участвали в проучването, резултатите от което са публикувани на 4 януари. "Във всеки трети или четвърти клас, където бяха взети проби, беше открито заразено дете, което нямаше никакви симптоми", казва Майкъл Вагнер.

Германски учени стигнали до подобни заключения. В изследване, проведено в Центъра на Helmholtz в Мюнхен под ръководството на Анет Циглер от януари до юли 2020 г., участвали 12 хиляди деца на възраст от една до 18 години, които били тествани за антитела. Една трета от децата, чиито членове на семейството били заразени с коронавирус, са дали положителни проби. "Шест пъти повече деца са били заразени с коронавирус, отколкото сме предполагали", казва Циглер.

При почти половината от децата заболяването протича безсимптомно и антителата срещу коронавируса се появяват в период от една до четири седмици.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ, АКО ИМАТЕ ДЕТЕ ПОД КАРАНТИНА

Безсимптомни разпространители на коронавируса: защо децата?

Фактът, че децата често не показват никакви симптоми и че инфекцията може да се развие и след това да се разпространи незабелязано, се дължи отчасти на така наречените наивни Т-лимфоцити. Задачата на Т-лимфоцитите е да откриват и унищожават патогени, които атакуват тялото. След първоначален контакт с патоген, тези имунни клетки запазват паметта за него. Т-лимфоцитите, които не са имали контакт с антигена, се наричат наивни Т-клетки.

Фактът, че децата и възрастните реагират по различен начин на коронавируса, може да се обясни с действието на наивните Т-клетки, заяви в интервю за "Дойче Веле" Дона Фабер, микробиолог и имунолог от Колумбийския университет. Миналата година тя ръководи изследователска група, която изследва имунните отговори при децата и ролята, която наивните Т-лимфоцити могат да играят за потискане на пандемията от COVID-19.

"Нетренираните" или наивни Т-лимфоцити могат да реагират много различно на патогенни микроорганизми. В организма децата имат цял арсенал от такива клетки, който непрекъснато се попълва. Възрастните от своя страна губят способността си да произвеждат нови наивни Т-клетки с възрастта", заяви Фабер.

Наивните Т-лимфоцити циркулират между кръвоносните съдове и периферните лимфоидни органи. Когато влязат в контакт с антиген, те получават сигнал за размножаване и след това могат да предизвикат адаптивен или придобит имунен отговор.

При възрастните Т-клетките, от друга страна, са обучени да реагират на инфекции, които вече са преживели, като грипни вируси, така че имунният отговор при възрастните като цяло е много по-силен. Коронавирусът е нов патоген, засягащ хората, но децата са по-способни да понасят безсимптомно инфекцията поради факта, че те имат много повече наивни Т-клетки в телата си.

КАК СЕ ОТРАЗЯВА СОЦИАЛНАТА ИЗОЛАЦИЯ НА ДЕЦАТА

Могат ли децата да бъдат супер разпространители?

Досега опасността децата да разпространяват коронавируса е подценявана, твърдят учените. Последните проучвания са установили, че децата може да са носители на инфекцията, без да проявяват симптоми на заболяването. В същото време тестовете за коронавирус сред децата са изключително редки.

"Децата не са "суперразпространители" на коронавируса, казва Йорг Дьоч, директор на клиниката по детска и юношеска медицина в Университетската болница в Кьолн. "Разбира се, този вирус може да се предаде чрез деца, но вероятността е много по-малка от предаването от възрастен на възрастен", категоричен е германският лекар.

Позовавайки се на проучване на австралийски колеги, Дьоч цитира следните цифри: инфекция на дете от дете е 0,3%, а от възрастен на възрастен - 4,4%. Оказва се, че децата се заразяват помежду си 10 пъти по-малко от възрастните. Това се потвърждава от първите резултати от пилотен проект, осъществен в Германия през декември с подкрепата на министерството на образованието и научните изследвания на Федерална Република Германия.

 

Гудрун Хайзе, "Дойче Веле", БГНЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама