Най-важните здравословни ползи от млечните продукти


Най-важните здравословни ползи от млечните продукти
Снимка: iStock

Млякото е пълноценна храна поради съдържанието в него на ценни белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални соли. Съдържа и различни витамини, и то в немалки количества - витамин А и С, витамини от групата В и др.

Прясно мляко

Млякото е особено необходима и полезна храна както за подрастващия организъм, така и за всички възрасти. Подходящо е като диетична храна при някои по-тежки болестни състояния, при по-напреднала възраст. Млякото трябва да бъде включено в менюто ежедневно, особено при малките деца. Най-добре е да се пие на глътки и заедно с него да се изяжда парче хляб. Навикът в някои места да се пие сурово мляко не се препоръчва, тъй като то може да съдържа болестотворни микроорганизми било от болната крава, било от нехигиенични условия. Млякото, което се продава, е пастьоризирано и не съдържа микроби.

Кисело мляко

Киселото мляко е национална българска храна с приятен вкус и висока хранителна стойност. Лете, употребявано на мътеница, айран и таратор с чеснов лук, е полезна разхладителна храна. Киселото мляко се употребява и като диетична храна при някои заболявания.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ КИСЕЛОТО МЛЯКО Е ИСТИНСКО

Масло

Маслото се добива от избиването на каймака най-често на кравето мляко. Съдържа голям процент мазнини и белтъчини, въглехидрати, витамини и вода. Маслото е лесно смилаема храна, която осигурява на организма значително количество хранителни вещества. Необходимо е да се употребява ежедневно и особено от децата. Възрастните трябва да го използват в по-ограничено количество, защото в по-голямо количество то предразполага към атеросклероза.

Сирене

Сиренето е една от най-старите храни на българите. Днес едва ли има трапеза, на която не се слага сирене. Сиренето може да бъде от овче или от краве мляко. Покрай голямото количество на белтъчини и мазнини сиренето съдържа и ферменти, които имат значение за дейността на стомаха и червата. Между солите, които съдържа, от особено значение са калциевите и фосфорните. Предпазва зъбите от заболяване. Усвоимостта на сиренето, когато е меко и се дъвче бавно и продължително, достига 90, дори 100 %. То е ценна храна за здрави и болни, еднакво полезна за хората на умствения и физическия труд.

ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА КОТИДЖ СИРЕНЕ

Кашкавал

Кашкавалът по своя състав и хранителност наподобява сиренето. Той също може да бъде от овче или от краве мляко.

Суроватка

Суроватката е преработено или обезмаслено мляко, в което липсват мазнините, но от друга страна в нея остават въглехидрати, белтъчини, соли (главно калиеви, фосфорни и магнезиеви), ензими и витамини. Затова нашият народ и днес употребява в някои случаи суроватката за храна на туберкулозно болни и при жълтеница, диария и др. Прилага се с успех и като пикочогонно средство при бъбречни камъни, жлъчни разстройства, болести на черния дроб, сърцето (не- домогване), атеросклероза.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама