НЕ правете тези 4 неща след ядене


НЕ правете тези 4 неща след ядене
Снимка: iStock/Guliver

Нещата, които правим, след като сме се нахранили добре, могат да имат огромно влияние върху здравето ни. Най-опасните от тях изброиха лекари пред портала "Times Now".

1. Вземане на горещ душ или вана

Тези хигиенни процедури могат да създадат рискове за здравето веднага след хранене, тъй като могат да попречат на нормалното храносмилане. Според специалистите, за да се отпуснете във ваната без рискове трябва да изчакате най-малко 40 минути след хранене.

"За да се усвои правилно храната, трябва стомахът да бъде обилно кръвоснабден. Но когато вземете душ, баня или плувате в басейн, притокът на кръв в тялото е изложен да циркулира в различни части на тялото, така стомахът става ленив", обясняват лекарите.

2. Пушене

Веднага след хранене, цигарата отнема от кислорода, необходим за храносмилането, като кара тялото да абсорбира повече канцерогени. Учените предупреждават: дори една цигара след хранене е много опасна, тъй като значително увеличава риска от някои видове рак, например на червата и белите дробове.

"Пушенето веднага след хранене е един от най-лошите навици, които могат да навредят на организма", казват експертите.

3. Пиене на чай

Употребата му веднага след обилно хранене може да попречи на тялото да абсорбира един от най-важните минерали в храната – желязото. Лекарите съветват да направите пауза поне 30 минути преди да пиете чай.

ИСТИНАТА ЗА ДЕТОКСИКИРАЩИТЕ ЧАЙОВЕ

4. Ядене на пресни плодове

Изядени веднага след основното ястие, те може да не се усвоят правилно и да се превърнат в тежко бреме за храносмилателния тракт. Диетолозите препоръчват плодовете да се консумират на празен стомах, един час преди или два часа след хранене.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама