Нетипични симптоми на коронавируса


Нетипични симптоми на коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Все още има много неща, които не знаем за коронавируса, причинил пандемията от новото заболяване, наречено COVID-19. В това число и какви са симптомите и колко разнообразни могат да бъдат те.

Най-честите отличителни симптоми на COVID-19 са суха кашлица, треска и затруднено дишане.

Въпреки че много хора нямат никакви симптоми – дори и да са сериозно заразени - проучванията сочат, че значителна част от хората показват първо други симптоми, като диария или загуба на обоняние и вкус.

Ето някои по-рядко срещани симптоми на COVID-19, описани от Сайънс Алерт.

1. Храносмилателни проблеми като диария и гадене

Те може да са по-често срещан симптом, отколкото се смяташе досега. Храносмилателните проблеми все повече се свързват с коронавирусните инфекции, но изследванията са смесени колко често проявим симптом е това. Около един на 10 пациенти с коронавирус проявяват някакъв вид стомашно-чревни симптоми като диария и гадене, съобщава по-рано Бизнес Инсайдер.

Изследване на "Лансет" съобщава, че само 3% от китайските пациенти са имали диария. Около 5% са тези с гадене, показва доклад на Световната здравна организация.

Новите изследвания сочат, че броят може да е по-голям, отколкото се смяташе досега, и до половината от пациентите могат да имат проблеми с храносмилането, заедно с респираторните симптоми. Обикновено тези пациенти също скоро развиват по-често срещаните симптоми като затруднено дишане, повишена температура или кашлица - само около 3% от изследваните случаи са само с храносмилателни симптоми, казват изследователите.

2. Неразположение и объркване

В неотдавнашен случай в старчески дом във Вашингтон, почти една трета от обитателите му са са били с положителни тестове за коронавирус, но половината не са имали симптоми, а няколко пациенти са имали необичайни симптоми като неразположение, общо чувство на дискомфорт, дезориентация или тревожност.

НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ МИТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУСА

3. Умора

В някои случаи COVID-19 може да се прояви като изтощение. Това е сред най-често съобщаваните атипични симптоми, често заедно с други по-често съобщавани признаци като кашлица или треска. Умората, която често съпътства други симптоми, се съобщава рядко при липса на по-разпространени симптоми.

9 ПРИЧИНИ ДА ЧУВСТВАТЕ ПОСТОЯННА УМОРА

Пандемията, карантините и социалното дистанциране също могат да причинят допълнителен стрес и тревожност. Тези и други психологически фактори могат да доведат до подобни симптоми, твърди психотерапевтът Илън Коен за "Психология днес", така че е важно да не изпадате в паника, ако се чувствате уморени или неспокойни.

4. Втрисане и мускулни болки

Проявявани от време на време, тези симптоми също са признак за COVID-19. Болките и втрисането могат да бъдат симптоми на много заболявания, включително грип, но пациентите с коронавирус ги съобщават. Не е ясно колко разпространени са тези симптоми, но около 11% от изследваните отчитат втрисане, а 14% отчитат мускулни болки, според доклада на СЗО.

Това могат да бъдат ранни признаци на по-тежки симптоми или единствената индикация за лека инфекция. Ако усетите такива, вземете допълнителни предпазни мерки, за да се самоизолирате от други хора, осигурете си много почивка и течности и се свържете с лекар.

5. Главоболие и замаяност

Те също могат да бъдат признаци на вирусна инфекция. Около 8% от пациентите с COVID-19 съобщават за главоболие. Наблюдава се и замайване в някои случаи. Честите резки пристъпи на замаяност обаче могат да показват и по-сериозен риск за здравето, според клиника в Кливланд.

6. Хрема

Хремата рядко е признак на коронавирус - тя е по-показателна за алергии или настинка. Малцина от пациентите с COVID-19 са с назална конгестия или хрема - по-малко от 5% от хората изпитват тези симптоми, според доклада на СЗО. А кихането изобщо не е свързано с коронавируса. Ако имате някой от тези проблеми, много по-вероятно е да имате друга болест, като алергии или настинка.

7. Възпалено гърло

То също от време на време придружава коронавирусната инфекция, но отново - това е по-често признак на общ грип или настинка.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама