Офталмолози: 4 ежедневни навици, с които скапваме зрението си


Офталмолози: 4 ежедневни навици, с които скапваме зрението си
Снимка: Istock

Често приемаме зрението си „за даденост“, докато не възникне здравословен проблем. Проблемът с късогледството непрекъснато нараства и проучване прогнозира, че до 2050 г. почти половината (49,8 процента) от населението на света ще има здравословни проблеми с очите, пише The Independent.

Доклад на Световната здравна организация (СЗО) прогнозира драстично увеличаване на нуждата от грижи за очите в близко бъдеще, отбелязвайки, че най-малко 2,2 милиарда души по света вече са с увредено зрение.

Някои хора не обръщат достатъчно внимание на здравето на очите си и да пропускат годишните прегледи, които играят ключова роля в откриването на състояния като катаракта, глаукома и свързана с възрастта макулна дегенерация. Когато бъдат открити и лекувани навреме, тези проблеми могат да бъдат ефективно контролирани, за да се запази зрението“, казва офталмологът д-р Йорн Слот Йоргенсен.

Вижте още: Ето как да разпознаете, че в рибата тон има радиация

Той отбелязва, че пандемията също е изиграла значителна роля за влошаване на проблемите с очите, особено увеличаването на късогледството.

Офталмолозите представят факторите, които трябва да променим за здравето на очите ни:

Хранене

Здравословната, балансирана диета може да помогне за намаляване на риска от застрашаващи зрението заболявания, особено дегенерация на макулата, увреждане на централната част на ретината, което се среща най-често при възрастни хора и причинява загуба на зрението в центъра на зрителното поле. Макулата – частта от ретината, която обработва това, което виждаме пред нас – съдържа естествени пигменти като лутеин и зеаксантин, открити в тъмнозелени листни зеленчуци като спанак и зеле.

Пушене

Ако сте пушач, отказването на цигарите ще бъде от полза не само за общото ви здраве, но и за здравето на очите ви. Лекарите казват, че отказването от тютюнопушене е един от факторите, които могат да намалят риска от развитие на определени състояния като дегенерация на макулата и катаракта.

Вижте още: Лекар: Ето какви болести ще ни атакуват тази зима

Диоптрични очила

Има широко разпространено погрешно схващане, че носенето на диоптрични очила влошава зрението, но лекарите твърдят, че това абсолютно не е вярно. Основната причина да носите диоптрични очила е просто защото имате нужда от тях. Ако избягвате да ги носите, рискувате главоболие.

Лошо осветление

Работата или четенето в слабо осветена стая може да доведе до напрежение в очите, дискомфорт и по-лошо зрение. Офталмолозите посочват, че доброто осветление е жизненоважно за създаването на комфортни условия за четене и работа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама