Отговор - полезен ли е шоколадът или не?


Отговор - полезен ли е шоколадът или не?
Снимка: Kimbino.bg

След европейското откритие на Америка, шоколадът стана много популярен в широкия свят и търсенето му експлодира. Оттогава шоколадът се превърна в популярен хранителен продукт, на който милиони се радват всеки ден, благодарение на своя уникален, богат и сладък вкус.

Тъмен, млечен или бял шоколад?

Производителите на лек или млечен шоколад твърдят, че техният продукт е по-добър за здравето, тъй като съдържа мляко, а млякото осигурява протеини и калций. Поддръжниците на тъмния шоколад сочат към по-високото съдържание на желязо и нивата на антиоксиданти в техния продукт. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-висока е концентрацията на какао и така на теория, толкова по-високо е нивото на антиоксиданти.

Хранителните вещества обаче варират значително в наличните в търговската мрежа шоколадови блокчета, в зависимост от марката и типа, който сте избрали. Най-добре е да проверите етикета, ако искате да сте сигурни в хранителните вещества.

Може да откриете шоколади които са 100% направени от какао, те обаче имат много силен и горчив вкус. За това хората предпочитат други тъмни шоколади които стигат до 76% какао но и едновременно са много вкусни. 

В супермаркетите може да откриете широка гама от шоколади - бели, млечни, с бадеми, тъмни с портокалов нюх на всякакви марки и видове. Примерно Milka е много популярна марка в днешно време - поради тази причина често я срещаме на намалена цена. Въпреки че тъмните шоколади могат да бъдат доста по скъпи от млечните, сега може да следите в тази брошура, за да ги откривате на добри цени благодарение на Kimbino.bg.

Ползи от шоколада:

Последните изследвания показват, че шоколадът може да има някои ползи за здравето.

Шоколадът получава много лоша преса поради високото съдържание на мазнини и захар. Консумацията му е свързана с акне, затлъстяване, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест и диабет. Обаче не всичките му съставки са толкова вредни - какаото, ключовата съставка в шоколада, съдържа биологично активни фенолни съединения. Това промени възгледите на хората за шоколада и стимулира изследванията за това как той може да повлияе на стареенето и състояния като оксидативен стрес, регулиране на кръвното налягане и атеросклероза.

Антиоксидантният потенциал на шоколада може да има редица ползи за здравето. Колкото по-високо е съдържанието на какао, както в тъмния шоколад, толкова повече ползи има. Тъмният шоколад може също да съдържа по-малко мазнини и захар, но е важно да проверите етикета.

Важно е да се отбележи, че възможните ползи за здравето, споменати по-долу, идват от единични проучвания. Необходими са повече изследвания, за да се потвърди, че яденето на шоколад наистина може да подобри здравето на хората.

1. Холестерол

Шоколад може да помогне за намаляване на нивата на холестерола на липопротеините с ниска плътност (LDL), известни също като "лош холестерол".

Изследователите се заели да проучат дали шоколадовите блокчета, съдържащи растителни стерини (PS) и какаови флаваноли (CF), имат някакъв ефект върху нивата на холестерола.

Редовната консумация на шоколадови блокчета, съдържащи PS и CF, като част от диета с ниско съдържание на мазнини, може да подпомогне сърдечно-съдовото здраве чрез понижаване на холестерола и подобряване на кръвното налягане.

2. Когнитивна функция

Пиенето на две чаши горещ шоколад на ден може да помогне на мозъка да бъде здрав и да подобри паметта при възрастните хора. Тъй като различните области на мозъка се нуждаят от повече енергия, за да изпълняват задачите си, те също се нуждаят от по-голям кръвен поток. Тази връзка, наречена невроваскуларно свързване, може да играе важна роля при заболявания като болестта на Алцхаймер.

Какаовият екстракт, наречен лавадо, може да намали или предотврати увреждане на нервните пътища, открити при пациенти с болестта на Алцхаймер. Този екстракт може да помогне за забавяне на симптоми като когнитивен спад.

3. Инсулт

Канадски учени в проучване, включващо 44 489 души, установиха, че хората, които са изяли една порция шоколад, са с 22 процента по-малко вероятно да получат инсулт, отколкото тези, които не са го направили. Освен това тези, които са имали около две унции шоколад на седмица, са били с 46 процента по-малко склонни да умрат от инсулт.

По-нататъшно проучване, публикувано в списание Heart през 2015 г., проследява въздействието на диетата върху дългосрочното здраве на 25 000 мъже и жени. Констатациите показват, че яденето на до 100 грама (g) шоколад всеки ден може да бъде свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт.

4. Растеж и развитие на плода

Яденето на 30 g (около една унция) шоколад всеки ден по време на бременност може да бъде от полза за растежа и развитието на плода, според проучване, представено на Срещата за бременност през 2016 г. на Обществото за майчино-фетална медицина в Атланта, Джорджия.

5. Атлетично представяне

Шоколадът може да помогне на спортистите да изминат по-голямо разстояние, докато използват по-малко кислород. Изследователи, които са изучавали велосипедисти, които правят времеви изпитания в Обединеното кралство, са установили, че след като ядат тъмен шоколад, мотоциклетистите използват по-малко кислород, когато карат колело с умерено темпо, а освен това изминават повече разстояние в двуминутно измерване на времето.

Учените смятат, че успехът на тъмния шоколад в този случай е, че той съдържа флавоноли, известни като епикатехини, които засилват отделянето на азотен оксид в организма. Подобен ефект има сокът от цвекло.

Заключение - полезен или вреден?

Шоколадът може да има ползи за здравето, но може да има и някои негативни ефекти.

* Наддаване на тегло: Някои проучвания показват, че консумацията на шоколад е свързана с по-ниския индекс на телесна маса (ИТМ) и централните телесни мазнини. Шоколадът обаче може да има много калории поради съдържанието на захар и мазнини. Всеки, който се опитва да отслаби или поддържа теглото си, трябва да ограничи консумацията на шоколад и да провери етикета на любимия си продукт.

* Съдържание на захар: Високото съдържание на захар в повечето шоколади също може да е причина за кариес.

* Риск от мигрена: Някои хора могат да получат увеличаване на мигрената, когато ядат шоколад редовно поради съдържанието на тиремин, хистамин и фенилаланин в какаото. Изследванията обаче са разнопосочни.

* Здраве на костите: Има някои доказателства, че шоколадът може да причини лоша костна структура и остеопороза. Резултатите от едно проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, показват, че възрастните жени, които консумират шоколад всеки ден, имат по-ниска костна плътност и здравина.

* Тежки метали: Някои какао на прах, шоколадови блокчета и какаови зърна могат да съдържат високи нива на кадмий и олово, които са токсични за бъбреците, костите и други телесни тъкани.

Като цяло, яденето на шоколад може да има както ползи за здравето, така и рискове. Както винаги, умереността е от ключово значение. Освен това шоколадовите блокчета не съдържат само какао. Трябва да се вземат предвид ползите и рисковете от други съставки, като захар и мазнини.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама