Откриха начин за ускорено изгаряне на калории


Откриха начин за ускорено изгаряне на калории
Снимка: iStock

Отслабването не е лесно за повечето от нас, както и поддържането му – не на последно място защото се включва процес, наречен адаптивна термогенеза, което означава, че тялото ни преминава в режим на пестене на енергия, тъй като по-малко енергия се доставя чрез храната, пише списание Nature.

В ново проучване, включващо мишки, изследователите смятат, че са открили хормонален сигнален път, който може да помогне. Сигналните пътища са като биохимични верижни реакции в тялото, с определени задействания (като лекарства), водещи до ефекти (като загуба на тегло).

В този случай факторът на диференциация на растежа на хормона 15 (GDF15) спира мишките от автоматично намаляване на потреблението на енергия, когато ядат по-малко, ускорявайки друг метаболитен процес в мускулите им.

„Открихме, че при мишки GDF15 блокира забавянето на метаболизма, което се случва по време на диета, като засилва безполезния цикъл на калция в мускулите“, казва Грегъри Щайнберг, учен от университета Макмастър в Канада.

Предишни изследвания установиха, че GDF15 и свързаният с него рецептор GFRAL влияят върху количеството храна, която мишките ще изядат. Сега изследователите смятат, че това може да помогне за поддържане на теглото в дългосрочен план и на първо място да помогне при диета.

Има още много работа, за да се анализират действащите механизми по този път и как те водят до резултатите, показани тук. Изследванията също трябва да покажат, че GDF15 работи по същия начин при хората, разбира се – но тези ранни резултати са обещаващи.

Тъй като сега се смята, че затлъстяването засяга близо 1 милиард души по света до 2030 г. – допринасяйки за други проблеми като диабет тип 2 – ясно е, че са необходими нови стратегии, за да се намали теглото на повече от населението на планетата до здравословно.

"Нашето проучване подчертава потенциала на хормона GDF15 не само да намали желанието за ядене на мазни храни, но и едновременно с това да стимулира изгарянето на енергия в мускулите", казва Стайнберг.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама