Биохакинг експерт: 5 грешки, които забавят метаболизма


Биохакинг експерт: 5 грешки, които забавят метаболизма
Снимка: iStock

Метаболитната възраст на една жена е от ключово значение както за здравето, така и за качеството на живот. Метаболитната възраст, накратко казано, е основният метаболизъм или колко калории тялото ви изгаря в покой, сравнено със средната метаболитна скорост на хора от вашата хронологична възраст в общата популация.

Днес ще ви представим някои от най-често срещаните грешки, които жените допускат, опитвайки се да отслабнат, да се преборят със стреса и т.н. Съветите идват директно от Аги Лал - биокахинг експерт с милиони последователи от цял свят и сензационни онлайн семинари.

Това е плевелът, който лекува всичко - от ужилвания до инфекции

1. Стоите далеч от калориите

Може да ви звучи налудничаво и дори контрапродуктивно, но броенето на калории всъщност забавя метаболизма ви. Да, вероятно в краткосрочен план ще видите бързи резултати, но в дългосрочен вдигате метаболитната си възраст и създавате предпоставка за по-бързо качване на килограми.

2. Не ядете достатъчно протеин

Да консумирате достатъчно протеин е от ключово значение за достигане и поддържане на здравословно тегло, красиви коса, кожа и нокти. Освен че ви засища за по-дълго време, приемът на качествен протеин повишава скоростта, с която тялото ви гори калории. Термичният ефект на протеина е много по-силен, в сравнение с въглехидратите и мазнините.

3. Не се грижите за естрогена си

Високите нива на естроген в кръвта стресират клетките, които произвеждат инсулин. Това на свой ред ви прави инсулино-резистентни, което пък води до високи нива на глюкозата. От друга страна, недостигът на естроген увеличава мастните клетки. Ето защо е добре да държите “под око” този хормон, пускайки си кръвни изследвания поне веднъж годишно.

4. Нямате качествен сън

Некачественият сън значително вдига метаболитната ви възраст и увеличава риска от качването на килограми. Проучване е установило, че възрастен, който спи по-малко от 6 часа 5 дни седмично, има 3% процентно намаление на скоростта на метаболизма в покой. Добрата новина е, че процентът спада драстично дори само с час сън отгоре.

5. Подложени сте на стрес

Всички живеем в забързано ежедневие, а още повече жените, които работят, въртят домакинство и се грижат за децата. Нормалните нива на кортизол могат да ви помогнат да загубите някой и друг килограм, ако работят в тандем с другите химикали в тялото. Но ако имате излишък на кортизол, тялото ви грешно разбира стреса и си мисли, че имате нужда от допълнително енергия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама