Гладувате, а не отслабвате, ето какви са причините


Гладувате, а не отслабвате, ето какви са причините
Снимка: iStock/Guliver

Периодичното гладуване има огромни ползи не само за добрия ни външен вид, а и за организма. Това обаче не е никак безобидно начинание, ако имате здравословни проблеми или пиете определен вид лекарства, така че винаги трябва да се консултирате с личния си лекар, преди да преминете към него. 

Много хора правят така наречените лунни фастове, които представляват 24-часовo гладуване по време на различните лунни цикли. По този начин правите пълен рестарт на организма и изхвърляте всички натрупани отрови.

Вижте още: Това ще се случи с тялото ви, ако пиете чай от целина

По време на 24-часовия глад може да изпитвате главоболие, да имате лош дъх и други здравословни неразположения, които са свързани с прочистването на организма от токсините.

Днес ви представяме 3-те най-големи грешки при периодичното гладуване:

1. Липса на витамини от група B

Една от основните причини за огромната умора, която се усеща по време на гладуването, е от липсата на витамини от група B. При ежедневната си консумация на храна тези витамини се набавят предимно от пълнозърнести продукти. 

Дефицитът на витамините от група B също така намалява работата на метаболизма и забавя отслабването. Ако се решили да правите фаст, то задължително трябва да се снабдите с този вид витамини 

Вижте още: Учени: 9 причини да ядете повече протеини

2. Фибри 

След като сте правили фаст, трябва да дадете голямо количество фибри на организма си, ако искате да продължите ефекта на слабеене по здравословен начин. Фибрите често са подценявани, но всъщност са от ключово значение не само за метаболизма, но ѝ за общото здраве на тялото. Те регулират холестерола и кръвната захар, регенерират кожата, благоприятстват работата на чревния тракт, подпомагат дейността на бъбреците и жлъчката, забавят усвояването на простите въглехидрати.

Храните, които са богати на фибри, са:

- плодове и зеленчуци: спанак, броколи, артишок и грах, круши, сини сливи, авокадо и горски плодове;

- зърнени: варива като трици, овес, ленено семе, боб и леща;

- ядки: бадеми, бразилски орехи и шам фастък.

3. Резистентност към лептин

Лептинът е мощен хормон, който контролира мазнините. Той изпраща сигнал до мозъка ви, който казва "сит си", така че да знаете кога да спрете да ядете. Намалява пристъпите на глад по естествен път. Ако тялото ви произвежда правилно лептин, апетитът ви ще остане под контрол. Но когато тялото ви произвежда твърде много лептин, мозъкът ви спира да получава сигнала.

Как да избегнем това? Коригирайте основните причини за резистентност към лептин:

- лош сън;

- преработени храни;

- преяждане;

- стрес.

Едно от многото предимства на периодичното гладуване е, че то може да помогне за коригиране на лептиновата резистентност. Гладуването помага за намаляване на възпалението, което причинява лептинова резистентност и нулира лептиновите рецептори, насърчавайки загубата на тегло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама