Пробиотиците облекчават депресията


Пробиотиците облекчават депресията
Снимка: iStock

Добрите бактерии, които живеят в симбиоза с нас в хранисмилателния ни тракт (известни още като пробиотици), могат да помогнат и при лекуването на депресия, според ново изследване сред хора, преживяващи депресивни епизоди.

Симптомите на 47 доброволци, приемали за месец антидепресанти и пробиотици, се облекчават значително в сравнение други, приемали единствено плацебо. Изследователите забелязват и промени в чревната флора на хората, приемащи пробиотици и по-конкретно – увеличение на млечнокиселите бактерии. Преглед след 4 седмици установява, че тези бактерии отново постепенно намаляват.

Може би 4 седмици лечение не са достатъчни и е нужно време, за да може новия състав на чревната флора да се стабилизира — споделя психиатърката Анна-Чайра Шауб от Базелския университет в Швейцария.

Изследването подкрепя едно твърдение, което е отдавна известно на науката –

ПОЛЗИ ОТ ЛЕНЕНОТО СЕМЕ

Нашият стомашно-чревен тракт и смесицата от бактерии в него могат да окажат важно влияние върху психичното ни здраве. Екипът проверява и друга връзка – тази между депресията и начина, по който обработваме емоциите, които наблюдаваме у другите хора.

При хората с депресия определени региони в мозъка обработват тези неща по по-различен начин. Това често се измерва посредством лицевите изражения. Това изследване подхожда по същия начин – учените използват функционална магнитно-резонансна томография, за да видят как участниците реагират на неутрални или уплашени лица.

Оказва се, че пробиотиците оказват влияние и в това отношение. Мозъчните процеси на хората с депресия, приемащи „добрите бактерии“, се нормализират и обработват информацията по типичния начин. Учените не са сигурно на какво точно се дължи това, но първоначалните резултати са обещаващи и показват, че подобно лечение засяга различни аспекти на депресията.

Екипът подчертава, че сами по себе си пробиотиците няма да повлияят положително на симптомите на депресия. Освен това са нужни още изследвания, които да установят какви ефекти имат определени типове живи бактерии върху по-голям брой хора. В момента около ⅔ от хората, на които са предписани антидепресанти, не откликват на лечението с тях в дългосрочен план. Нужни са по-ефективни и специфични за отделните нужди на хората лечения и е напълно възможно е пробиотиците да имат важна функция в това отношение, която все още не сме открили.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама