Ранен признак на деменция може да бъде открит по време на къпане


Ранен признак на деменция може да бъде открит по време на къпане
Снимка: iStock/Guliver

Деменцията е една от водещите причини за смърт в световен мащаб, така че откриването ѝ на ранен етап може да помогне на хората и техните семейства да разберат по-добре диагнозата и съответно да планират лечението ѝ.

Учените са открили, че един от ранните симптоми можете да забележите, докато се къпете.

Вижте още: Тези храни всъщност ви правят по-гладни

Един от най-странните признаци на деменция е загубата на обоняние. Така че, ако не можете да усетите миризмата на вашия шампоан, душ гел или сапун, докато се къпете, това може да е знак, че сте в ранен стадий на деменция.

Загубата на памет не е непременно признак на деменция, но способността за разпознаване на миризми се характеризира като един от първите признаци.

Това проучване е публикувано от Чикагския университет и изследването се основава на проучване на 515 души. Професор Дейвид Стрейн, преподавател в университета в Exeter, каза, че деменцията всъщност означава, че мозъкът не работи толкова добре, колкото преди.

Вижте още: Страдате от липса на концентрация, ето какви са причините

В допълнение към загубата на памет и обоняние, има и други симптоми, които показват това състояние, като: промени в настроението, затруднено изпълнение на ежедневните задачи, затруднено концентриране, затруднено говорене и объркване във времето и пространството. Тъй като има различни видове деменция, някои от тези симптоми може да не се забележат веднага.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама