Революционно: 14- годишен учен създаде сапун, който лекува рак на кожата


Революционно: 14- годишен учен създаде сапун, който лекува рак на кожата
Снимка: iStock/Guliver

Тийнейджър беше обявен за "най-добрия млад учен в Америка", след като разработи сапун, който може да бъде полезен при лечението на меланома, рак на кожата, който се диагностицира при около 100 000 души в САЩ всяка година и убива около 8000, съобщи Тhe Guardian.

Вижте още: В Атина откриват музей на Мария Калас

Хеман Бекеле, който е на 14 години, е деветокласник от Вирджиния и спечели наградата, след като победи девет други финалисти.

"Лечение на рак, един сапун наведнъж", каза той в своето изявление. "Винаги съм се интересувал от биология и технологии и това предизвикателство ми даде идеалната платформа да покажа идеите си", добави Бекеле.

Младият учен представи идеята си "сапун за лечение на рак на кожата" – направен от съединения, които могат да реактивират дендритните клетки, които пазят човешката кожа, като им позволяват да се борят с раковите клетки. Във видео към 3M Young Scientist Challenge Бекеле каза, че вярва, че "младите умове могат да окажат положително въздействие върху света".

Идеята на Бекеле идва от живота му в Етиопия до 4-годишна възраст, където е виждал хора, работещи постоянно под жаркото слънце. "Исках да направя нещо, което е не само страхотно от гледна точка на науката, но и може да бъде достъпно за възможно най-много хора", каза той пред Washington Post.

Вижте още: Тази притча трябва да бъде прочетена във всяко училище

Неговият наставник в Дебора Изабел описва тийнейджъра като "фокусиран върху това да направи света по-добро място за хора, които не е задължително дори да е срещал още".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама