В Атина откриват музей, посветен на Мария Калас


В Атина откриват музей, посветен на Мария Калас
Снимка: Getty Images

Последно време интересът към оперната легенда Мария Калас се възроди. Голяма заслуга несъмнено има и филмът, в който Анджелина Джоли ще изиграе невероятната певица.

От кичур от косите ѝ до синя кадифена рокля, която е носила след паметно изпълнение на „Травиата“ от Джузепе Верди в миланската опера „Ла Скала“ през 1955 г. – това са само част от предметите, свързани с живота на оперната дива Мария Калас, на които посетителите на гръцката столица Атина вече ще могат да се възхитят отблизо, предаде Ройтерс.

Вижте още: Мария Калас и Аристотел Онасис - един живот не стига

Споменът за легендарното сопрано ще се съхранява жив в нов музей, посветен специално на нея.

Музеят ще се помещава в триетажна неокласическа сграда в сърцето на гръцката столицата. Той ще бъде открит утре, като поводът е 100-годишнината от рождението на певица. Калас е родена с името Мария Анна Сесилия София Калогеропулос на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк, в семейство на гърци.

Очилата на Калас, костюмите ѝ и тетрадка, която е ползвала, докато наизустява някои от ролите си, са сред експонатите на изложбата, които са били дарени или предоставени за съхранение в музея.

Скица на дизайнера на луксозни обувки Маноло Бланик, вдъхновена от сопраното, което се превръща в една от най-емблематичните оперни фигури на 20. век, е дарена от гръцкото дружество „Мария Калас“, заедно с косата ѝ, която фризьорът на дивата е съхранил и продал на търг.

„Всеки предмет допринася за създаването на цялостния образ на тази изумителна жена“, заяви за Ройтерс Костис Бидзанис, ръководител на музейния проект.

„Мария Калас е една от най-големите световни символи, тя е жена, превърнала се в легенда“, каза той.

Калас има заслуга за възраждането на италианската вокална техника и стил на пеене „белканто“ (Bel Canto).

На втория етаж на музея посетителите могат да слушат части от характерни изпълнения на Калас, включително арията „Каста дива“ (Casta Diva) от операта „Норма“ на Винченцо Белини, както и да чуят как тя преподава във висшето учебно заведение „Джулиард“ в Ню Йорк през 1971-1972 г.

„Продължавайте... по правилния начин, а не с фойерверки, не с лесни аплодисменти“, казва Калас на своите студенти в прощалната си реч през март 1972 г.

Тя умира от инфаркт през 1977 г. на 53-годишна възраст.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама