Революционно: Учени подмладиха женски яйцеклетки с 20 години


Революционно: Учени подмладиха женски яйцеклетки с 20 години
Снимка: iStock

Жените вече могат да бъдат майки и на 50 години. Това направиха възможно израелски учени, които успешно обърнаха стареенето на човешките яйцеклетки.

В голям пробив израелски изследователи ефективно направиха яйцеклетките на 40-годишни жени да изглеждат като яйцеклетки на 20-годишна жена.

Състоянието на женските яйцеклетки се влошава с течение на времето, което прави по-трудно оплождането на по-старите яйцеклетки. Докато средната жена в началото на 20-те си години има 80 процента шанс да забременее по естествен път в рамките на една година, шансовете се намаляват наполовина до 40-годишна възраст.

Изследователи от Еврейския университет в Йерусалим доказаха, че стареенето може да бъде променено от антивирусно лекарство, използвано за лечение на пациенти с ХИВ. Смята се, че то действа, като предотвратява увреждането на ДНК, което възниква по време на процеса на стареене с лекарство, което блокира генетичните увреждания по време на вирусни инфекции.

След този успех екипът сега планира да го тества върху животни и в крайна сметка хора. Той също така се надява, че лечението може да намали риска от спонтанен аборт и вродени дефекти, които са по-чести при по-възрастните майки.

По време на процеса на стареене в човешката яйцеклетка, части от нейната ДНК могат да започнат да нападат други области по подобен начин, по който вирусите могат да се репликират. За да предотвратят това, учените доказват, че може да помогне антивирусно лекарство, наречено инхибитор на обратната транскриптаза, което се използва за предотвратяване на увреждане на ДНК при вирусни инфекции.

"Много жени се опитват да забременеят на възраст над 40 години и смятаме, че това лечение действително може да повиши нивата им на плодовитост. В рамките на 10 години се надяваме да използваме антивирусни лекарства за повишаване на плодовитостта при по-възрастните жени", каза д-р Майкъл Кластин, молекулярният биолог, който ръководи изследването, пред "Times of Israel".

Първоначално лекарството е тествано върху стотици миши ембриони, преди да бъде използвано върху човешки ембриони, останали след лечение с изкуствено осеменяване.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама