Симптоми, че страдате от Хашимото


Симптоми, че страдате от Хашимото
Снимка: iStock

Независимо, че болестта е нелечима, навременното поставяне на диагноза и правилно подбраното лечение позволяват на човека да живее пълноценно и да избегне усложненията. Болестта на Хашимото, иначе казано автоимунният тиреоидит, е описана напълно през 1912 г. от японския медик Хакари Хашимото. Именно той я определя като разстройство на имунната система, което засяга щитовидната жлеза.

Какво точно е щитовидната жлеза?

Тя изработва хормоните, съдържащи йод, които участват в обмяната на веществата, в растежа на отделни клетки и на организма като цяло, в предпазване на костите от износване. Щитовидната жлеза се намира на шията, над трахеята и има формата на пеперуда. При наличие на Хашимото, жлезата намалява изработката на хормони и нанася непоправими вреди върху човека.

10 ЗНАКА, ЧЕ ИМАТЕ ПРОБЛЕМ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Генетическа предразположеност

Рискът за поява на Хашимото се повишава, когато човек има роднини, които са болни от тази или друга болест от същия тип. Когато има такава наследственост, заболяването се открива при деца на 12-16 години и това е първият пик при напоследък масовата проява на Хашимото.

Високи нива на йод

Повишеното ниво на йод в организма може да провокира развитието на болестта Хашимото. Злоупотребата с йод е изключително вредна, особено ако вече има подобни случаи в семейството.

Симптоми:

Симптомите се проявяват постепенно и затова дълго време остават незабелязани от жените. Основните поводи за съмнения са:

Отпадналост и хронична умора;

Силна чувствителност към студ;

Запек;

Хъркане;

Бледа и лющеща се кожа;

Напрежение в мускулите на раменете и бедрата;

Слабост в краката;

Увеличаване на теглото от задържане на течности;

Ограничена подвижност на ставите на ръцете и краката;

Хронична депресия;

Обилна менструация;

Оттоци и тъмни кръгове около очите;

Сухота в очите и нарушено зрение.

Дефицит на витамини и минерали

При болестта Хашимото се получава недостиг на важни витамини като витамин D, витамините В1 и В12. Често липсват и така необходимите феритин, селен и магнезий. Всичко това пряко се свързва с депресивните състояния, с мускулната слабост, с честото главоболие и общото влошаване на състоянието. Препоръчително е пиенето на съответните таблетки, понеже с храната не може да се усвоят необходимите количества за нормалното функциониране на организма.

Никой не може да се опази напълно от Хашимото, но може навреме да отстрани някой фактори, причинители на болестта или да забележи навреме симптомите ѝ. Ако в семейството има болни или личният лекар сметне, че има вероятност болестта да се развие, се препоръчват редовни профилактични прегледи. Съобразеният със здравето начин на живот – диетично хранене, умерено физическо натоварване, редовните почивки и отсъствие на стрес, ще намалят риска от влошаване на симптомите. Първите симптоми са лесно различими и затова диагнозата се поставя бързо и лечението може да започне навреме, а ремисиите да бъдат по-дълги. Решение с хранителните добавки има.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама