Средиземноморската диета способства по-бистър ум на старини


Средиземноморската диета способства по-бистър ум на старини
Снимка: iStock

Изследователи на Единбургския университет проучват когнитивните умения на над 500 души на 79 г. без деменция, при което са тествани за определяне скоростта на мислене, паметта и знанието за думи, отнесени към навиците им на хранене за предходната година. Над 350 души от групата са подложени и на магнитно-резонансна топография, за да се направи оценка на мозъчната им структура.

Екипът използва статистически модели, за да открие връзка между храненето на един човек и неговите когнитивни умения и мозъчно здраве на старини.

Откритията показват, че като цяло хората, които са се придържали по-стриктно към средиземноморската диета, имат най-високи резултати по отношение на когнитивната функция (с отчитане на IQ на детска възраст, пушене, физическа активност и здравословни фактори). Разликите са били малки, но статистически значими.

НАЙ-ДОБРАТА ЯПОНСКА ДИЕТА

Маркерите на здравословното стареене на мозъка, напр.: по-голям обем на сиво и бяло вещество или по-малко лезии в бялото мозъчно вещество, не се различават между хората на средиземноморска диета и другите. И така данните отчитат, че честото консумиране на растителни продукти е благоприятно за когнитивните ни функции на старини.

Индивидуалните компоненти в диетата, които изглежда оказват най-голямо влияние с по-добрите мисловни умения, са зелените листни зеленчуци и занижения прием на червено месо.

Според изследователите тяхното откритие допълва множеството доказателства до момента, че по-здравословния начин на живот се асоциира с по-добри мисловни умения на старини.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама