Супер храните, които укрепват имунната система и ни държат далеч от болести


Супер храните, които укрепват имунната система и ни държат далеч от болести
Снимка: iStock/Guliver

Основната роля на имунната система е да предпазва от вируси и бактерии непрекъснато. Именно затова трябва постоянно да наблюдавате здравословното си състояние и да приемате необходимите за организма витамини и минерали. Можете да направите това, като включите в диетата си здравословни храни, богати на ценни за организма вещества, които ще те държат далеч от болестите.

Приемайте цитрусови храни, богати на витамин С

Тези супер храни укрепват имунната система и я предпазват от вируси и бактерии. Знаете, че лимонът е богат на витамин C и само един на ден стига, за да получите необходимото количество от полезното вещество.

Портокалът, който също е богат на витамин С, ще ви помогне да се справите с депресията, има положителен ефект върху храносмилането, насърчава заздравяването на рани и има противовъзпалителни и антимикробни ефекти. 

Хапвайте по-често чушки и кисело зеле

Може би смяташ, че най-много количества витамин С се намират в плодовете, но това не е съвсем така. Чушките и киселото зеле съдържат големи количества от полезното вещество, затова те съветвам да си хапваш по-често от тях.

ЕТО КОИ СА НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ

Включете цветни зеленчуци в диетата си

Препоръчваме ви червени, оранжеви, жълти, лилави и зелени зеленчуци. Те съдържат бета-каротин, вещество, наречено предшественик на витамин А. Той от своя страна стимулира производството на клетки, които се борят с микробите.

Доказано е, че ярко оцветените зеленчуци съдържат много концентрирани етерични масла, които укрепват имунитета, зареждат всички клетки в тялото и ги правят по-издръжливи.

Включете в диетата си зеленчуци, като домати, спанак, краставици, червени и жълти чушки, моркови, патладжан, които ще ви държат далеч от болести.

Не забравяй за чесъна, лука и хряна

Ако искате да сте здрави, хапвайте по-често от тези супер храни: чесън, лук и хрян. Те са богати на активни вещества, които убиват бактериите или забавят растежа им, както и на растителни фибри.

Включи в менюто си ядки

Диетолозите уверено отбелязват ефекта на цинка върху имунната система. Този микроелемент се намира най-много в ядките.

Те съдържат голямо количество ценни масла, омега-3, 6 и 9 мастни киселини, те са необходими за здравословното функциониране на мозъка. В крайна сметка всичко зависи от неговите дейности! Съответно, укрепвайки мозъка и нервната система, ние също укрепваме здравето, имунитета и жизнеността си.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама