Тези 2 зеленчука укрепват имунитета за есента


Тези 2 зеленчука укрепват имунитета за есента
Снимка: iStock

Есента е красив сезон, но носи със себе си доста настинки. Ето защо е важно имунитетът ни да е в добра форма. За да избегнете дефицита на важни микро и макроелементи през есента, е необходимо да включите в диетата си спанак и моркови, съветва диетологът-ендокринолог Ангелина Водолазкая. Тя изброи и някои други достъпни зеленчуци, необходими за укрепване на имунитета пред Gazeta.ru.

Вижте още: Лесни и бързи упражнения срещу разширени вени (ВИДЕО)

Лекарят каза, че 70-80% от имунните клетки на организма се намират в чревната лигавица, затова поддържането на здрава чревна микрофлора е ключът към силния имунитет. Включването на зеленчуци в менюто ще помогне за формирането на нормална микрофлора, смята тя.

Според Водолазкая за укрепване на имунната система е много важно да се ядат моркови, които съдържат мощни имуномодулатори бета-каротин и витамин А, както и богати на витамин С червени чушки в умерени количества. Диетоложката посочи спанака като друга достъпна суперхрана.

"100 грама спанак съдържа не само половината от дневния прием на витамин А, но и витамини С и цинк, които са от съществено значение за поддържане на функцията на имунните клетки".

Водолазкая обръща внимание и на чесъна. Според нея този продукт подобрява кръвообращението и има антимикробни свойства. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама