Тези ядки са опасни, водят до натравяне


Тези ядки са опасни, водят до натравяне
Снимка: iStock/Guliver

Много хора, особено децата, ядат ядките на някои от плодовете, включително на кайсиите и на прасковите. Те, обаче, крият неподозирана опасност – съдържат отровната циановодорна киселина, пише вестник "Ал Арабия".

Доктор Мохамед Ихаб Фуад – ръководител на отдела по биология в Националния изследователски център в Египет, разказа, че ядките на някои плодове съдържат безцветна прозрачна течност, известна като синилна киселина или циановодород.

Бадеми и ябълки

В семките на ябълките и в ядките на бадемите, особено в горчивите, се съдържа относително голямо количество циановодород.

Синилна киселина има и в костилките на сливите, прасковите и кайсиите. Ако ядките имат характерен горчив аромат или вкус, това означава, че консумацията им може да предизвика стомашни болки и дори отравяне.

Смъртоносна опасност

Според д-р Фуад, 40 грама изядени ядки от горчив бадем могат до доведат до силно отравяне и да възникне нужда от хоспитализация.

Под влиянието на влагата от кайсиевите ядки или от бадемите се отделя синилна киселина, която предизвиква силно отравяне.

Хората се подлагат на огромна опасност, когато ядат ядки, тъй като суровите костилки на кайсиите и бадемите съдържат вещество, което след преработката в стомашния тракт се превръща в силнотоксичен циановодород. Отравянето може да бъде избегнато, ако ядките бъдат подложени на термична обработка.

Смъртоносната доза синилна киселина е 0,24-0,97 мг/литър кръв.

Европейската агенция по безопасност на храните препоръчва да се консумират не повече от ½ костилка на ден, позовавайки се на анализ за нивото на цианид, което не бива да надвишава 0,5-3,5 мг/кг телесно тегло.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама