Топ начините за употреба на глухарче, които правят чудеса със здравето


Топ начините за употреба на глухарче, които правят чудеса със здравето
Снимка: Motorola

Глухарчето е истинска съкровищница от полезни вещества. То е едно от най-мощните природни средства за пречистване на черния дроб. Освен това нормализира храносмилането и метаболизма. Изобилието от лутеин в него го прави чудесно средство за запазване на зрителната острота и стопиране процесите на стареене. 

Салата за отслабване

Необходима ви е шепа листа от глухарчета, няколко стръка зелен лук, копър, краставица и магданоз. Нарежете всичко на ситно. Подправете с растително масло и лимонов сок. Оставете салата да престои 5-10 минути, преди да я консумирате.

Лосион за избелване на старчески петна и лунички

Вземете по една шепа глухарче и магданоз. Изстискайте сока от тях. С получената течност третирайте старческите петна и луничките по 3 пъти на ден, докато избледнеят.

Чай за пречистване на черния дроб, отслабване и изхвърляне на излишната течност
Чаят може да се приготви от всички части на растението. 

1. От венчелистчетата се приготвя приятен и ароматен чай. Можете да използвате пресни или изсушени листенца. Сварете 1 супена лъжица от тях в чаша вода в продължение на 5 минути. Прецедете и подсладете със захар или мед.

2. Чай може да приготвите и от свежи листа, докато все още са горчиви. Вземете 2-3 шепи от тях. Запарете ги в 500 мл вряща вода за 5-7 минути, след което прецедете запарката. Може да прибавите към нея кора от цитрусови плодове или листа от мента за подобряване на вкуса.

3. Отварата от корените ще помогне при болки в ставите
Смесете следните съставки: корен от глухарче (3 части), корен от берберис (3 части), корен от черен бъз (3 части), шишарки от хмел (3 части), цвят от вратига (3 части), листа от боровинка (2 части), ленено семе (2 части) и жълт кантарион (4 части).

Супена лъжица от тази смес варете 10 минути в чаша вода, след което настоявайте за 40 минути. С получения чай направете компрес на болното място и приемайте по 1 лъжица от него три пъти дневно.

Вино от глухарче за здрав черен дроб и укрепване на имунитета

Виното от цветовете на глухарче е невероятно здравословен и вкусен продукт. То се отличава с кехлибарен цвят с приятен аромат.

Напълнете един 3-литров буркан с венчелистчета като редувате ред цветчета, ред захар (общото количество захар, което ви е не необходимо, е 1,5 кг). Притискайте цветчетата, докато ги редите, така по-бързо ще пуснат сок. Оставете буркана на тъмно място за 3 дни. След три дни венчелистчетата ще се утаят, можете да добавите още. След това прибавете 0,5 литра чиста вода. Оставете буркана за още три дни на тъмно. След това филтрирайте получения сироп и добавете 150 грама стафиди към него. Прибавете и сока от 1 лимон или портокал. 

След два дни филтрирайте виното отново. Оставете го на топло и тъмно място за няколко дни, докато приключи ферментацията.

Запечатайте буркана и съхранявайте готовото вино в хладилник до 6 месеца. 

Масло от цветя на глухарче при кожни и стомашно-чревни проблеми

То третира успешно следи от белези, изгаряния, екзема и псориазис. Потопете ленена салфетка в него и направете компрес на проблемното място.

Прието вътрешно облекчава запека и има жлъчегонно действие.

За приготвянето му са ви необходими 100 грама цветове от глухарче и 250 мл слънчогледово олио или зехтин.

Оставете маслото да заври и с него залейте цветчетата. Олиото се оставя за един ден на слънце в плътно затворен буркан.

След това се филтрира и се съхранява на тъмно място.

Сироп от глухарче за детокс, имунитет и забавяне на стареенето

За приготвянето му са ви необходими поне 300 цветчета. Сложете част от тях на дъното на голям буркан. Добавете 2-3 супени лъжици захар. Повторете процедурата до изчерпване на цветчетата. Съхранявайте плътно затворения буркан на хладно и тъмно място. Прецедете след седмица. Полученият сироп може да се използва за добавка към десерти, палачинки, печива или да се приема разреден с вода.
Мед от глухарче за подобряване обмяната на веществата и бъбречната дейност

Необходими са ви 200 броя свежи цветове глухарче, 2 л вода, 1 лимон, 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина, 1,5 кг захар. 

Сложете вода да заври. След това прибавете цветчетата. Оставете ги на котлона за 15 минути. След като махнете тенджерата от котлона, оставете цветчетата във водата за 12 часа. 

Прецедете течността и отново я върнете на котлона. Добавете захарта и варете до сгъстяване. Пет минути преди края на топлинната обработка прибавете сока от лимона и лимонената киселина. Съхранявайте готовия мед в бурканчета в хладилника.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама