Топлото време през зимата засяга тежко хората с алергии


Топлото време през зимата засяга тежко хората с алергии
Снимка: Istock

Броят на хората, изпитващи симптоми на сезонни алергии, се е увеличил през последните 20 години, а в няколко европейски страни - алергичните към полени имат едва няколко седмици в годината без симптоми.

Експертите обясняват това явление с високи температури, тъй като предходният януари е бил най-горещият, регистриран някога в Европа.

Вижте още: Чувствате ли се зле след секс? Тези два симптома не трябва да се пренебрегват

Дърветата цъфтят рано

Националната мрежа за аеробиологично наблюдение във Франция предупреди, че наличието на полени от леска и елша се е увеличило. Освен това е обявена повишена концентрация на цветен прашец от дървета от семейство кипарисови (кедър и смърч), което драстично ще увеличи риска от алергии.

Карл Кристиан Бергман от Германската служба за поленова информация каза пред Euronews, че през последните двадесет години полените във въздуха са започнали да се появяват по-рано, особено от леска и бреза.

Нивата на брезовия прашец варират значително от година на година, но Бергман посочва, че те са склонни да се увеличават.

Не че има повече полени, но сезонът започва по-рано от обикновено“, каза той и добави, че замърсяването на въздуха в градовете може да промени протеините в алергените.

А именно, полското проучване, публикувано миналата година в професионалното списание "PLOS One", показва, че животът в силно замърсени градове например съдържа високи нива на основния алерген. Ето защо авторите препоръчват в работата си дърветата, които най-често предизвикват алергии, да не се засаждат в замърсените градове.

Вижте още: Неподозирани здравословни ползи от консумацията на телешки дробчета

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама