Това кафе увеличава продължителността на живота


Това кафе увеличава продължителността на живота
Снимка: iStock

Ако имате нужда от сутрешна чаша кафе, за да се събудите и да се заредите с енергия, или просто за да се насладите на аромата на прясно приготвената напитка, трябва да знаете, че не всяко кафе е еднакво. Има различни сортове кафе на зърна, има сметана, която може да се добави към кафето, има различни видове подсладители - и всичко това може да промени вкуса на сутрешната ви чаша. Разбира се, вие сами избирате как и с какво да пиете кафето си, но има няколко неща, които трябва да знаете, подчертава "Eat This, Not That".

Скорошно проучване установи, че пиенето на кафе с малко или без захар може да ви помогне да живеете по-дълго.

В проучването, публикувано в списание Annals of Internal Medicine, изследователи от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай, са проучили данни от 171 000 участници, попълнили здравния въпросник на Британската биобанка.

Проучването показва, че след седем години редовна консумация на неподсладено кафе вероятността от смърт е с 16-20% по-малка в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе. Този процент нараства до 29-31% при тези, които редовно добавят една чаена лъжичка захар в кафето си.

Дана Елис Хънс, старши диетолог в Медицинския център на Калифорнийския университет в Лос Анджелис и доцент в университета, заяви, че тези открития са "интересни", но "в тях няма изненада, тъй като има много доказателства, че кафето е полезна противовъзпалителна напитка".

"Черното кафе е най-здравословно, защото съдържа всички полифеноли и антиоксиданти, които се съдържат в зърната, но не и възпалителните съединения, които се съдържат в захарта и в добавки като сметаната", казва Хънс.

Говорейки за кафето със захар, д-р Ханс отбелязва: "По същество ефектът е същият, защото една чаена лъжичка захар е много малко за добре балансирано хранене и това количество няма да доведе до скок на кръвната захар или до други последици за здравето, за разлика от силно подсладените напитки (представете си - някои скъпи кафе напитки съдържат от 8 до 12 чаени лъжички захар плюс сметана!)."

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама