От тази билка може да си приготвите кафе, което чисти черния дроб от токсини


От тази билка може да си приготвите кафе, което чисти черния дроб от токсини
Снимка: iStock

От една пролетна билка може да приготвите истинско кафе, което не само ободрява перфектно, но и насища тялото с куп полезни вещества. 

Коренът от глухарчето се използва се за приготвяне на лечебни напитки. Кафето от него също е много популярно. То има приятен вкус, но не съдържа кофеин.

Ползите от кафето от глухарче

В народната медицина се използват не само цветовете, но и корените на билката. Те съдържат следните полезни елементи: флавоноиди, желязо, стероли, калий, протеинови вещества, никотинова киселина, органични киселини, витамини Р, С и В2.

Кафето от глухарче е от полза най-вече за жените, които се грижат за здравето и фигурата си. Веществата, влизащи в състава му, придават на кожата еластичност и свежест, запазвайки нейната младост за по-дълго. Билката успешно се справя със запека и възпалителни процеси в органите на храносмилателната система.

Корените на глухарчето провокират отделянето на жлъчката и стимулират секрецията на стомашен сок. Поради богатото си съдържание на желязо, те помагат за премахване на симптомите на желязодефицитна анемия. Не по-малко ефективни са в борбата с хипертонията и безсънието.

При редовна употреба кафето от глухарче е в състояние да пречисти клетките на черния дроб и жлъчния мехур от токсични вещества.

7 СЪВЕТА КАК ДА ПИЕТЕ КАФЕТО СИ, ЗА ДА Е ПО-ПОЛЕЗНО

Предимства на кафето от глухарче

Основното предимство на кафето от глухарче е липсата на кофеин в състава му. То има холеретични и диуретични свойства. Няма токсични ефекти върху организма. В комбинация с отвара от бял трън, напитката успешно се справя с чернодробните заболявания. Често се използва за предотвратяване на коронарна болест и атеросклероза. За разлика от обикновеното кафе, чаят от глухарче действа успокояващо на организма.

5 СТРАХОТНИ ПОЛЗИ ОТ КАФЕТО 

От какво се прави кафето от глухарче?

Кафето от глухарче се прави от корените на растението. Първо те се почиства старателно и се измиват, след което се запържват в сух тиган. След това се смилат с блендер или кафемелачка. Смлените корени могат да се съхраняват до 1 година в стъклен буркан.

Как да си направим кафе от корени на глухарче?

Кафето от корен от глухарче се приготвя изключително лесно. Една чаена лъжичка от смления корен на билката се изсипва в чаша и се залива с гореща вода. След 5 минути напитката се филтрира. По желание може да добавите щипка канела и лъжичка мед за по-добър вкус.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар или диетолог!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама