Този витамин е жизненоважен за жените над 50 години


Този витамин е жизненоважен за жените над 50 години
Снимка: Istock

За да се чувстваме добре е необходими да спазваме здравословен хранителен режим, да имаме спокоен сън и редовна физическа активност. Но изследванията показват, че ключов за здравето е и приемът на витамин D.

Вижте още: Ето кои сушени плодове засилват имунитета ни през зимата

Проведено клинично изпитване показа, че жени на възраст между 50 и 65 години, които приемат ежедневна добавка с витамин D в продължение на девет месеца, показват по-здравословни нива на адипонектин и резистин.

Какво представляват адипокиновите хормони и как влияят на метаболитното здраве?

Адипокините са хормони, секретирани от мастната тъкан, които играят роля в ключови метаболитни действия като регулиране на инсулина, сърдечно-съдови и имунни функции.

Адипонектинът е пряко свързан с изгарянето на мазнини, ниските нива помагат за съхранението на мазнини, докато нормалното (по-високо) за изгаряне на мазнини. Той също така поддържа здравословен и редовен кръвен поток през артериите.

Вижте още: 7 коледни подправки и здравословните им ползи за организма ни

Как витамин D подпомага баланса на хормоните и захарта в кръвта?

След девет месеца прием на добавки с витамин D, участниците наблюдават 19% увеличение на нивата на адипонектин и 32% намаление на нивата на резистин. Балансирането на тези хормони е полезно за широк спектър от метаболитни функции.

Приемането на качествена добавка с витамин D всеки ден има безброй ползи за здравето, включително поддържане на здравословен баланс на хормона адипокин, който е свързан с баланса на кръвната захар, здравословното тегло и здравето на сърдечно-съдовата система.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама