7 коледни подправки и здравословните им ползи за организма ни


7 коледни подправки и здравословните им ползи за организма ни
Снимка: Istock

Анасон, карамфил, джинджифил, кориандър, индийско орехче, бахар, ванилия и канела... Това са типични коледни подправки, които често се използват в сладкиши, пуншове или греяно вино и предпазват целия организъм от болести.

Вижте още: 6 неподозирани ползи от маточината

Днес ви представяме 7 коледни подправи и здравословните ползи от тях:

1. Анасон

анасон

Звездовиден анасон идва от Югоизточна Азия и расте на вечнозелени дървета. Тази подправка се използва за приготвянето на сладкиши и меденки. Тези деликатеси са не само вкусни, но и по-лесно смилаеми, тъй като анасонът помага за успокояване на стомаха и червата. Съдържа анетол, който също така подобрява дишането.

2. Карамфил

карамфил

Карамфилът се използва натрошен или като изсушени цветни пъпки. Често се среща в меда, греяното вино и пунша. Страхотна ароматна подправка, която укрепва стомаха, намалява подуването и диарията. Благодарение на съдържанието на евгенол, карамфилът може дори да намали кариесите, когато се дъвче, което го прави едно от най-добрите натурални лекарства.

3. Джинджифил

джинджифил

Джинджифилът първоначално е открит в Азия, но сега се култивира в Европа. Има силен вкус и стопля небцето. Просто казано, действа като аспирин.

Вижте още: Ето за кои здравословни проблеми трябва да пиете сок от кисели краставички

4. Кардамон

кардамон

Кардамонът, близък роднина на джинджифила, е отговорен за пикантния, сладък и солен вкус на меденките. Древните римляни са използвали кардамона за лечение на преяждане – той подпомага храносмилането и като цяло е ефективен срещу рани или лош дъх.

5. Кориандър

кориандър

Кориандърът е подправка, чието етерично масло помага за облекчаване на стомашни спазми и подобрява храносмилането и намалява напрежението и безпокойството. Трябва да се използва пестеливо заради силния си вкус.

Вижте още: Края на постите е шок за холестерола

6. Ванилия

Ванилията е основна съставка за приготвянето на повечето коледни сладки, а след шафрана е най-скъпата подправка в света. Помага да се отпуснете от стреса.

7. Канела

Един празник не би бил празник без канела. Бисквити с канела, вафли с канела, греяно вино, пунш... всичко е обогатено с канела. Канелата се получава от вътрешния слой на кората на вечнозеленото канелено дърво. Хипнотизиращата му миризма има положителен ефект върху нивата на серотонин.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама