Учени: Редовната консумация на това месо увеличава риска от диабет


Учени: Редовната консумация на това месо увеличава риска от диабет
Снимка: iStock

Шансовете за развитие на диабет тип 2 се увеличават, ако ядете червено месо, дори ако е само два пъти седмично, според изследователи от Харвардския университет.

Вижте още: Мощен еликсир с 2 съставки бори възпалено гърло и лошо храносмилане

Растителните източници на протеини като ядки и бобови растения вместо говеждо, свинско и агнешко могат да намалят шансовете за развитие на това заболяване, което е една от най-големите заплахи за здравето на съвременните хора.

Честотата му непрекъснато нараства във всички части на света през последните три десетилетия, предупреждава Световната здравна организация.

Около 400 милиона души вече са диагностицирани, но експертите предупреждават, че милиони дори не знаят, че имат нарушение на глюкозния метаболизъм. Диабет тип 2 е водеща причина за слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркт, инсулт и ампутация на долни крайници.

Изследванията показват, че качественото хранене и поддържането на здравословно телесно тегло са ключови за предотвратяването на диабет тип 2, пише Guardian.

Предишни проучвания вече предполагаха връзка между консумацията на червено месо и диабет тип 2, но ново изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, предоставя още повече доказателства.

Проучването включва данни за 216 695 респонденти, участвали в три големи проучвания на здравния статус на здравните работници в Америка.

Вижте още: 6 мита за здравословното отслабване, в които да НЕ вярвате

Оказало се, че тези, които ядат най-много червено месо, имат 62 пъти по-голям риск от развитие на това заболяване, в сравнение с тези, които ядат най-малко.

Изследователите твърдят, че всяка допълнителна порция преработено червено месо увеличава шанса от заболяване с 46 процента, а допълнителна дневна порция непреработено червено месо с 24 процента.

Ръководителят на изследването Xiao Gu, изследовател в отдела по хранене на Харвард, казва, че констатациите подкрепят съществуващите препоръки за ограничаване на консумацията на червено месо.

"Това важи както за преработеното, така и за непреработеното червено месо", предупреди ученият.

Участниците, които са заменили ежедневната порция червено месо с друг източник на протеин, значително намаляват риска от диабет тип 2 с 30 процента, ако ядат бобови растения или 22 процента, ако ядат млечни продукти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама