Улична котка ухапа човек и той се зарази с тежка, неизвестна за науката болест


Улична котка ухапа човек и той се зарази с тежка, неизвестна за науката болест
Снимка: Pixabay.com

Ако се случи да бъдете ухапани от сладка котка на улицата, която сте решили да погалите, може да сте в по-голяма опасност, отколкото предполагате.

Такъв е случаят с 48-годишен мъж от Обединеното кралство, който след ухапване от улична котка се е заразил с бактерия, която учените не са виждали досега, съобщава "Сайънс алърт".

Вижте още: Научен пробив: Парализирана жена говори чрез дигитален аватар (ВИДЕО)

Реакцията на имунната му система към този непознат микроорганизъм била невероятна. Само осем часа след няколко ухапвания от котка ръцете на мъжа се подули до такава степен, че се наложило да потърси спешна медицинска помощ. Там раните му от ухапванията били почистени и превързани и той получил ваксина срещу тетанус, преди да бъде изпратен у дома с антибиотици.

Ден по-късно той трябвало да се върне в болницата - два пръста на лявата ръка били подути, както и двете предмишници.

Наложило се лекарите да премахнат хирургично увредената тъкан около раните. Той също така получил три различни вида антибиотици венозно и му били дадени перорални антибиотици, за да продължи терапията.

Този път лечението било успешно и мъжът се възстановил напълно, но лекарите в болницата продължили да изясняват какво точно се е случило.

Когато анализирали микроорганизмите, присъстващи в пробите от раните му, те открили неизвестен досега организъм, приличащ на стрептококи. Streptococcus е вид бактерия, която се свързва с менингит, стрептокок в гърлото, бактериална пневмония и конюнктивит, наред с други. Но когато учените изследват част от генома на тази бактерия, те не откриват нищо подобно.

Вижте още: Ранен признак на деменция може да бъде открит по време на къпане

Котешките ухапвания и драскотини, които пробиват кожата, водят до приблизително 66 000 посещения в болница всяка година в Съединените щати. Много от тях изискват антибиотици и дори операция за предотвратяване на сериозни инфекции.

Както всички животни, котките са носители на изключително опасни патогени. Фактът, че имат остри зъби и нокти, означава, че могат да вкарат тези патогени дълбоко в кожата ни.

Ако човек бъде одраскан или ухапан по китката от котка, нараняването може да бъде трудно за лечение.

Ако сте нападнати от бездомна котка, лекарите препоръчват незабавно да измиете раната със сапун или сол и веднага да посетите лекар

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама