Важно е да знаете: Какво се случва с тялото ви след 40


Важно е да знаете: Какво се случва с тялото ви след 40
Снимка: iStock

Страхът от остаряването е един от най-честите страхове, които хората имат. Психолозите смятат, че това е напълно нормално, но трябва да преодолеете страха си и да разберете, че всяка възраст има своите предимства и недостатъци. В тази статия ще ви разкажем какво се случва с тялото, когато човек навърши 40 години.

1. Вкусът ни се променя

Когато се раждаме, имаме около 9000 вкусови рецептора. Когато остареем, количеството на тези рецептори намалява и ние започваме да губим част от усещането за вкус, обикновено започвайки със солен и сладък и след това горчив и кисел. Между другото, тези промени настъпват при жените по-рано, отколкото при мъжете. За съжаление не можем да спрем този процес, но това не означава, че няма да можете да различавате различните вкусове, те просто ще бъдат по-слаби.

Вижте още: 10 супер полезни храни за хора с диабет и инсулинова резистентност

2. Имунната ни система става по-силна

До 40-годишна възраст хората вече са атакувани от много различни вируси. В резултат на това имунната ни система става по-силна и боледуваме по-рядко.

За да подобрите имунната си система, трябва да водите здравословен начин на живот и да спите достатъчно. Нещо повече, от решаващо значение е да прекарвате време на открито и да дишате чист въздух.

3. Слухът и зрението ни могат да се влошат

На 40-годишна възраст хората започват да изпитват далекогледство или други проблеми със зрението: като правило хората се нуждаят от повече светлина, за да четат, а също така забелязват промени в цветоусещането. Друг проблем със зрението са сухите очи.

Слухът ни също се влошава. Това се случва поради промени в структурата на тъпанчевата мембрана и вътрешното ухо.

4. Метаболизмът ни намалява

Ако на 40 години ядете същата храна, както сте яли на 20 години, ще напълнеете много бързо. Работата е там, че след 40 метаболизмът ни намалява и губим мускули по-бързо. За да избегнете този неприятен проблем, трябва да спазвате здравословна диета и да спортувате.

5. Смаляваме се

Хората започват да се смаляват след 30-годишна възраст и буквално можете да видите тези промени, когато навършите 40. Според данните, събрани от Университета за медицински науки в Арканзас, мъжете могат постепенно да загубят 3 сантиметра на възраст между 30 и 70 години, а жените около 5.

Вижте още: Това са витамините, които всяка жена трябва да приема през есента

6. Зъбите ни стават по-малко чувствителни

Ако страдате от чувствителност на зъбите, докато сте млади, този проблем може да изчезне, когато остареете. Това се случва поради дентина, калцирана тъкан, която расте с течение на времето. Ето защо чувствителността намалява.

Въпреки това има и недостатък: след тези промени има шанс да не разберете, че нещо не е наред със зъбите ви. Затова се препоръчва редовно да посещавате зъболекар.

зъби

7. Може да се появи лактозна нетолерантност

Някои хора не могат да усвояват млечни продукти от детството, а други придобиват този проблем по-късно. На тази възраст нивото на ензима лактаза, който помага за обработване на лактозата, намалява. В резултат на това млякото не може да се усвоява и причинява проблеми с дебелото черво. Ако имате този проблем, пийте мляко без лактоза и консумирайте пробиотици.

Вижте още: Колко време отнема храносмилането на различните храни

8. Косата става по-рядка

Този проблем възниква предимно при мъжете, но много хора губят гъстата си коса преди да навършат 30 години, а 53% от мъжете оплешивяват след 40. Жените също губят косата си, но по-бавно от мъжете. Да, неприятно е, но има и предимство: космите по тялото също спират да растат.

За да предотвратите бързата загуба на коса, погрижете се за косата си: подстригвайте я редовно, нанасяйте маски и спрете да я горите твърде често с преси и сешоари. Разнообразете диетата си и приемайте повече витамини. Можете също така да посетите трихолог, който може да разбере причината за косопада ви и да ви помогне да се справите с проблема си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама