Важно е да знаете: Какво се случва с тялото ви след 40


Важно е да знаете: Какво се случва с тялото ви след 40
Снимка: iStock

Страхът от остаряването е един от най-честите страхове, които хората имат. Психолозите смятат, че това е напълно нормално, но трябва да преодолеете страха си и да разберете, че всяка възраст има своите предимства и недостатъци. В тази статия ще ви разкажем какво се случва с тялото, когато човек навърши 40 години.

1. Вкусът ни се променя

Когато се раждаме, имаме около 9000 вкусови рецептора. Когато остареем, количеството на тези рецептори намалява и ние започваме да губим част от усещането за вкус, обикновено започвайки със солен и сладък и след това горчив и кисел. Между другото, тези промени настъпват при жените по-рано, отколкото при мъжете. За съжаление не можем да спрем този процес, но това не означава, че няма да можете да различавате различните вкусове, те просто ще бъдат по-слаби.

Вижте още: 10 супер полезни храни за хора с диабет и инсулинова резистентност

2. Имунната ни система става по-силна

До 40-годишна възраст хората вече са атакувани от много различни вируси. В резултат на това имунната ни система става по-силна и боледуваме по-рядко.

За да подобрите имунната си система, трябва да водите здравословен начин на живот и да спите достатъчно. Нещо повече, от решаващо значение е да прекарвате време на открито и да дишате чист въздух.

3. Слухът и зрението ни могат да се влошат

На 40-годишна възраст хората започват да изпитват далекогледство или други проблеми със зрението: като правило хората се нуждаят от повече светлина, за да четат, а също така забелязват промени в цветоусещането. Друг проблем със зрението са сухите очи.

Слухът ни също се влошава. Това се случва поради промени в структурата на тъпанчевата мембрана и вътрешното ухо.

4. Метаболизмът ни намалява

Ако на 40 години ядете същата храна, както сте яли на 20 години, ще напълнеете много бързо. Работата е там, че след 40 метаболизмът ни намалява и губим мускули по-бързо. За да избегнете този неприятен проблем, трябва да спазвате здравословна диета и да спортувате.

5. Смаляваме се

Хората започват да се смаляват след 30-годишна възраст и буквално можете да видите тези промени, когато навършите 40. Според данните, събрани от Университета за медицински науки в Арканзас, мъжете могат постепенно да загубят 3 сантиметра на възраст между 30 и 70 години, а жените около 5.

Вижте още: Това са витамините, които всяка жена трябва да приема през есента

6. Зъбите ни стават по-малко чувствителни

Ако страдате от чувствителност на зъбите, докато сте млади, този проблем може да изчезне, когато остареете. Това се случва поради дентина, калцирана тъкан, която расте с течение на времето. Ето защо чувствителността намалява.

Въпреки това има и недостатък: след тези промени има шанс да не разберете, че нещо не е наред със зъбите ви. Затова се препоръчва редовно да посещавате зъболекар.

зъби

7. Може да се появи лактозна нетолерантност

Някои хора не могат да усвояват млечни продукти от детството, а други придобиват този проблем по-късно. На тази възраст нивото на ензима лактаза, който помага за обработване на лактозата, намалява. В резултат на това млякото не може да се усвоява и причинява проблеми с дебелото черво. Ако имате този проблем, пийте мляко без лактоза и консумирайте пробиотици.

Вижте още: Колко време отнема храносмилането на различните храни

8. Косата става по-рядка

Този проблем възниква предимно при мъжете, но много хора губят гъстата си коса преди да навършат 30 години, а 53% от мъжете оплешивяват след 40. Жените също губят косата си, но по-бавно от мъжете. Да, неприятно е, но има и предимство: космите по тялото също спират да растат.

За да предотвратите бързата загуба на коса, погрижете се за косата си: подстригвайте я редовно, нанасяйте маски и спрете да я горите твърде често с преси и сешоари. Разнообразете диетата си и приемайте повече витамини. Можете също така да посетите трихолог, който може да разбере причината за косопада ви и да ви помогне да се справите с проблема си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама