Внимавайте с тези храни! От тях се оглупява


Внимавайте с тези храни! От тях се оглупява
Снимка: iStock

Всеки знае колко важна е храната, която консумираме. Но знаете ли, че има храни, които не само са вредни, но и се оглупява от тях?

Хората, консумиращи редовно свръх преработени храни (СПХ), са с 28% по-застрашени от спад на когнитивните способности в сравнение с хората, които употребяват по-малко от тези продукти. Това сочат резултатите от изследване, проведено наскоро в Бразилия, в което са участвали10 775 мъже и жени. Към СПХ спадат безалкохолни напитки, снаксове и чипсове, пакетирани храни, зърнени храни с високо съдържание на захар, както и полуготови храни, които се консумират след кратко затопляне.

Според статистиката в Бразилия хората над 20 год. със затлъстяване са се увеличили от 12,2% на 26,8% между 2003 и 2019 година. Усложненията, причинени от СПХ, са много ярко изразени в САЩ и Великобритания, където те са над 50% от общия прием на храна. Само този факт е достатъчен за притеснения у авторите на изследването (JAMA Neurology).

Много фактори играят роля за влошаването на когнитивните способности. Твърде вероятно е, хората, чийто хранителен режим се състои предимно от СПХ, да консумират твърде малко зеленчуци, плодове, ядки, семена и бобови растения, с което храненето им определено не е балансирано.

Влошаването на когнитивните способности (внимание, памет, умение да научаваш нови неща, креативност, въображение и сила на волята) може да е причинено и от редица други фактори. Към тях спадат например недостатъчното движение, пушенето, употребата на алкохол, както и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Експертите по медицина и хранене са единодушни, че храненето е един от най-сериозните фактори за здравето. Съществуват дори недвусмислени доказателства, че затлъстяването вече се е превърнало в по-голям глобален проблем от глада. Храните с високо съдържание на захар и сол - независимо дали са СПХ или не - се разглеждат като възможни причинители на затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и рак.

В същото време редица изследвания доказват, че здравословно хранене, като в средиземноморската кухня, не само помага да се ограничи влошаването на когнитивните способности, но и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Средиземноморската кухня се концентрира върху консумацията на пресни храни и избягва продуктите с високо съдържание на преработени мазнини, захар и сол.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама