Всичко, което трябва да знаете за слънчевия дерматит


Всичко, което трябва да знаете за слънчевия дерматит
Снимка: iStock/Guliver

Симптоми на слънчев дерматит

Основният признак на слънчевите алергии е сърбящият обрив. Той обикновено се появява в областта на шията, под коленете, между млечните жлези, на стомаха, както и на лицето, ръцете, раменете и гърба. Яркият червен обрив може да се образува дори на онези места, които не са били изложени на пряка слънчева светлина. Слънчевият дерматит обикновено се проявява след няколко минути, след като сте се изложили на слънце.

В допълнение към естетическите неудобства, обривът е придружен от силен сърбеж, който, освен това, може да се засили от слънцето. В някои случаи се появява гной. Възможно е дори кожата да започне да се бели. Областите на кожата, засегнати от обрив, могат да набъбват и да се подуват. Това често е придружено от други симптоми, като повишаване на телесната температура и влошаване в общото благоразположение.

Реакцията на кожата върху лъчите на слънцето може да бъде най-непредсказуема.

Причини за възникване на слънчевата дерматит

Заслужава да се отбележи, че в слънчевите лъчи няма алергичен компонент. Подобна токсична реакция на тялото е свързана с взаимодействието на ултравиолетови лъчи с вещество върху кожата (екзогенен фотодерматит или ендогенен фотодерметит).

Например, използването на някои лекарства може да доведе до алергии. Сред такива лекарства са някои антибиотици, антихистамини, цитостатици, нестероидно противовъзпалително (аспирин, ибупрофен) и орални контрацептиви.

ЗАЩО ДА СИ ПОХАПВАТЕ МАЛИНИ ПО-ЧЕСТО

Вътрешните ендогенни причини за алергиите на слънцето включват редки заболявания, базирани на нарушена имунна система или метаболизъм.

В допълнение, козметика или домакински химикали е препаратите, които използвате преди да излезете на улицата, могат да причинят слънчеви алергии.

Хората с предразположение към алергии също попадат в рискова група, тъй като организмът не е достатъчно силен, за да се справи с проблема. Прекомерното посещение в солариума може да предизвика и слънчев дерматит.

Алергичната реакция към слънцето може да се появи по всяка част на тялото.

Лечение на слънчев дерматит

Когато се появят първите симптоми на слънчевия дерматит, трябва да се консултирате с лекар. Като правило, цитостатични, антихистамини и противовъзпалителни средства са предвидени за лечение на заболяването.

В случай на слънчев дерматит е по-добре да не се използват масла и други природни средства без консултация с лекар, защото те могат допълнително да влошат проблема.

Бъдете внимателни с алкохола. Консумацията на алкохол, комбинирана с по-дълъг престой на плажа може да причини слънчев дерматит. Ако искате да се отпуснете на морето и да изпиете няколко коктейла, по-добре не се излагайте на слънце в този ден.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама