Запознайте се със здравословните ползи от касиса


Запознайте се със здравословните ползи от касиса
Снимка: iStock

Касисът е много интересен, вкусен и в същото време полезен плод. Зрънцата му имат сладък и тръпчив вкус, подобно на черното грозде. Плодът крие много ползи. Ето някои от тях:

Касисът е много богат на витамини от В-групата, витамин С и важни минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк. Само 100 грама от него осигуряват 300 % от дневните нужди витамин С.

Смята се, че касисът е много полезен дори още в ранна възраст, а изследвания показват, че намаляват проявата на атопични дерматити (кожно заболяване).

Плодовете на този храст са служили като лек на Британските острови още през Средновековието, като били известни с възможностите си за лечение на камъни в пикочния мехур и чернодробни нарушения. А ако се направи сироп от тях, то той би бил много полезен при кашлица и белодробни заболявани

Вижте още: Ето защо трябва да си хапвате суши по-често

Освен това касисът е богат на флавоноиди, които подпомагат функционирането на кръвоносните съдове, намалява нивата на лошия LDL холестерол. Подходящ е за прием от хора с повишена съсирваемост на кръвта, защото плодовете предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Плодовият сок от касис съдържа определен полизахарид, стимулиращ имунната защита. Изследвания в тази област посочват, че именно той притежава известни цитотоксични (токсични за вредните клетки) свойства срещу туморните клетки.

Този плод е особено полезен и заради способността си да забавя процесите на стареене в организма. Така например високото количество Витамин С забавя скоростта на посивяване на косата и появата на бръчки.

Антиоксидантите още повлияват положително здравето на очите, като предпазват от появата на катаракта (перде), която възниква поради натрупване на окислени протеини в лещата, на окото и така се възпрепятства проникването на светлината.

Други проучвания посочват още, че сокът от касис има благоприятно влияние върху невродегенеративните заболявания като болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама