Защо ароматерапията е полезна за вашето здраве?


Защо ароматерапията е полезна за вашето здраве?
Снимка: iStock/Guliver

Ароматерапията е една от най-приятните и ефективни процедури, която включва използването на етерични масла от растения и цветя за подобряване на физическото и психо-емоционалното състояние на човек. Използването на етерични масла с високо съдържание на естествени витамини, микроелементи и хормони дава възможност на човек да подобри здравето си. Въпреки отличния състав, течна консистенция и концентрация на полезни компоненти, такива продукти не предизвикват странични ефекти. Спазването на правилната дозировка ще ви позволи да се придържате към ефективен курс на лечение.

Полезни свoйства на етеричните масла

В медицината на древна Индия, Китай и Египет се използват ароматни екстракти от растения, за да се поддържа перфектен баланс, да се лекуват и да се предотвратяват много заболявания. В момента специфичните свойства на растенията се оценяват от хората, което им позволява да използват ароматни масла като:

- антисептични агенти;

- естествени антибиотици с подчертан противовъзпалителен ефект;

- обезболяващи, диуретични, карминативни и холеретични компоненти;

- антивирусни и имуномодулиращи лекарства;

- стимуланти на кръвообращението и храносмилателните процеси;

- естествени афродизиаци, които увеличават половото влечение;

- антидепресанти и ефективни средства за облекчаване на болка с различна интензивност;

- козметика и основи за приготвяне на ароматни вани.

Кои са ползите за вашето здраве от ароматерапията?

Ароматите имат благоприятен ефект върху широк спектър от проблеми, свързани както с физическото, така и с психическото здраве на човек. Ароматерапията може да се използва самостоятелно, но е важно да изберете правилния метод, като вземете предвид желания резултат.

Ароматерапията има благоприятен ефект върху човешкото тяло - мускулите се отпускат, дишането става равномерно и дълбоко, носоглътката се прочиства, бронхите се разширяват, работата на кръвоносните съдове, сърцето и нервната система се подобрява. Арома сауна или парна баня са подходящи за почти всяка възраст. Основното в този метод за прочистване и подобряване на човешкото тяло е постоянството и правилният избор на етерично масло. Когато избирате аромати за бани и сауни, трябва да се ръководите от техните свойства. Например, за да подобрите лечебния ефект върху дихателната система, можете да изберете масло от хвойна, анасон, копър. При настинки етеричните масла от евкалипт или мента са по-подходящи. При главоболие ви препоръчваме да използвате масло от вербена или здравец. Етеричните масла от бор, ела, кедър са подходящи за лечение на кожни заболявания. За облекчаване на умората се препоръчват масла от маточина, евкалипт, босилек, розмарин или хвойна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама