"Дар или проклятие" - потапящ фентъзи свят


"Дар или проклятие" -  потапящ фентъзи свят
Снимка: Емас

За първи път на българския пазар излиза роман от младата, но вече утвърдена финладска писателка Сиири Еноранта. "Дар или проклятие" впечатлява с оригиналния, потапящ фентъзи свят и уникалния поглед към въпроси като къде е границата между доброто и злото, каква е нашата роля в собствената ни съдба, къде се крие силата ни.

Еноранта е носителка на различни отличия, но най-значимото е точно за тази книга – Наградата "Финландия" за литература за млада публика – роман на годината за 2018-а. У нас я четем в специалната поредица на издателство "Емас" "Европейски разказвачи", приютяваща най-доброто от младежката литература от континента и в превод на Максим Стоев.

В света на Пау магията се предава в семейството, но нищо досега не е подсказвало, че тече в кръвта на нейното. Та те са съвсем обикновени! Затова когато в пристъп на бунтовност момичето отрязва дългите си плитки, е объркано от драматичната реакция на майка си.

Изненадващо обаче, Пау получава покана да учи в Академия "Магия" и там пред нея започва да отваря врати един нов, магичен и тайнствен свят. Доскоро мислила, че не е надарена с никакъв талант, девойката открива неподозирана заложба в себе си – дарбата да омагьосва. От кого ли я е наследила? И не е ли тя свързана с тайнственото поведение на родителите ѝ?

Макар че новите приятелства карат сърцето на Пау да тупти забързано, тя усеща заплаха в Академията и тайно я напуска. Но – незнайно за нея самата защо – по петите ѝ тръгват преследвачи, а страховитите деца сенки се крият наоколо...

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама