Не всичко започва от теб


Не всичко започва от теб
Снимка: iStock/Guliver

Депресия. Тревожност. Хронична болка. Фобии. Натрапчиви мисли. Много често причините за горните състояния не могат да се обяснят с непосредствения ни житейски опит или с химичен дисбаланс на мозъка.

Последните научни изследвания потвърждават това, което мнозина вече знаят: травматичните преживявания може да се предават от едно поколение на друго. Стресът, преживян от родителите, бабите и дядовците и дори по-далечен роднина, е закодиран в гените ни. Поколение след поколение възпроизвежда определени модели – алкохолизъм, депресия, агресивност, зависимости... Сякаш сме обречени да повтаряме грешките на своите предшественици. Да преживяваме като свои чужди емоции, страдание и стрес. Дори ако човекът, получил травмата, е починал или историята му е била забравена, споменът и чувствата продължават да живеят в потомците и да определят тяхното емоционално и физическо състояние.

КАК ДЕПРЕСИЯТА ВРЕДИ НА ТЯЛОТО НИ

Има ли изход? Как да се справим, когато дори не си даваме сметка за тази мрачна наследственост? Разработените от Марк Уолин инструменти дават възможност да стигнем до страховете и тревогите, надничащи зад думите, поведението и физическите ни симптоми. Техниките за изработване на генограма, или разширено родословно дърво, създават карта на преживяванията, връщайки ни поколения назад.

"Не всичко започва от теб" е трансформиращ подход към разрешаването на дългогодишни проблеми и трудности, които в много случаи не се повлияват от традиционна терапия и лекарства. Пионер в областта на наследствената травма, Марк Уолин работи като индивидуален и групов терапевт повече от двадесет години.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама