"Учителка на новото време" - историята на Мария Монтесори


"Учителка на новото време" - историята на Мария Монтесори
Снимка: Издателство Емас

Мария Монтесори е първата жена, завършила медицина в Италия. Родена през XIX век, нейните методи се прилагат и днес. Как това младо момиче стига до върховете на професията, заобиколено от мъже? Как съчетава живота на жената с дейността на учения? Какви жертви принася в нозете на науката, за да осъществи идеите си в името на децата? Все въпроси, чиито отговори авторката Лаура Балдинидавав романа си "Учителка на новото време", който вече близо година не слиза от престижната бестселър класация на списание "Шпигел".

Мария, единствената дъщеря на заможния служител във Финансовото министерство на Италия Алесандро Монтесори, е избрала твърдо своя път – да следва медицина и да се издържа сама, вместо да се омъжи за съсловно подходящ мъж, който да ѝ осигури охолен живот.

Единствена студентка във факултета, Мария е подложена на присмеха на своите състуденти. Тя има право да влезе в залата, след като другите са заели местата си, и да седне най-отзад. Дори часовете по анатомия трябва да взема сама, тъй като е непристойно да гледа голи тела в присъствието на мъже. Талантлива и упорита, девойката завършва с отличие. И започва работа в детска психиатрия. Срещата с децата, подхвърлени от своите родители и отглеждани без всякаква съпричастност, я поразява и определя съдбата ѝ – да работи за развитието на малките несретници.

Работата в болницата я среща и с голямата любов – Джузепе, мъжът съмишленик. Но когато се стига до брак, Мария разбира, че трябва да избира между професията и семейството. И тя взема най-тежкото решение в живота си...

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НЕЯ ТУК!

***

Лаура Балдини е литературният псевдоним на Беате Мали. Писателката е родена във Виена и е завършила детска педагогика. Първоначално работи като възпитателка в детска градина. През 2007 г. спечелва стипендия на града Виена за написването на първия си исторически роман – "Акушерката на Виена". В същото време тя изкарва обучение за работа с деца със специални потребности, след което се посвещава на помощта на децата с аутизъм и на техните семейства.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама