10 любопитни факта за дъщерята на Клеопатра


10 любопитни факта за дъщерята на Клеопатра
Снимка: Viasat History

Без съмнение Клеопатра е най-прочутата египетска царица, но тя не е единствената. Специалният трети епизод на хитовата поредица Кралиците на Древния Египет е с премиера в рамките на “Сезонът на Египет” по Viasat History на 17 октомври от 23:05 часа и изследва живота на дъщерята на Клеопатра, която става монарх по право - след трагичната смърт на родителите ѝ - Клеопатра и Марк Антоний. Тук разкриваме няколко интересни факта около тази дъщеря: Клеопатра Селена.

1. Селена, дъщерята на Клеопатра и Марк Антоний, наследява трагична история

Тя е само на десет години, когато родителите ѝ се самоубиват. Става кралица на Египет и управлява почти две седмици, преди тя и двамата ѝ братя да бъдат пленени и изпратени обратно в Рим, за да бъдат отгледани от бившия съперник на баща ѝ - Октавиан.

Вижте още: Няма да повярвате как всъщност е изглеждала Клеопатра (СНИМКА)

2. Тя има спокойно детство

Вторият ѝ баща и бъдещ император, Октавиан, бил изненадващо добър родител и се грижел за нея и братята ѝ сякаш са негови собствени деца. Разбира се, имало е политическа страна - контролът върху децата означавал също така и контрол върху Египет.

3. Клеопатра Селена се омъжва за Гай Юлий Юба, африкански принц, когато е само петнайсетгодишна

Това е уреден брак. Също като Селена, младият Юба е наследник на свалена царска фамилия в изгнание и далечен племенник на Октавиан. След сватбата двойката е изпратена да управлява новообразуваното васално кралство на Мавритания (днешните Мароко и Алжир).

4. Те имат две деца 

Селене ражда син, наречен Птолемей Мавритански - по името на династията на майка си, и дъщеря, чието име не е достигнало до нас.

5. Селене била забележителна царица

Била ангажирана в ежедневното управление на държавата; учила се е от майка си и се е била научила добре. Не е изненадващо, че тя не се отдръпва встрани, за да позволи на Юба да поеме ръководството - те управляват Мавритания заедно. При управлението на Селена и Юба Мавританското царство развива значителен износ в Средиземноморския регион, основно в Испания и Италия. Техните продукти включвали риба, грозде, перли и дървени мебели, но не само. Марвританските монети стават познати и уважавани из цялата Римска империя.

Вижте още: Тайните за красотата на Клеопатра

6. Клеопатра Селена била много горда с майка си

Тя дори издава монета с нейния образ и се нарича “Кралица Клеопатра, дъщеря на кралица Клеопатра”. Организира строителна програма, вдъхновена от нейния роден дом Александрия и строителните проекти на майка ѝ. Тези строежи включвали фар, напомнящ стила на Александрийския фар. Селена и Юна обновяват старите укрепления на града и започват строежа на нови. Египетски произведения на изкуството също са внасяни от предишното царство на Селена. Те ясно искат да пресъздадат атмосферата на Александрия и присъствието на Клеопатра.

7. Нейната смърт е ранна и внезапна

Не знаем точната дата и причина, но съвременни поеми предполагат, че е била само на 35 години, когато е починала, около 5-та година пр. Хр. Кралицата е положена в кралския мавзолей на Мавритания, който още може да се види в днешен Алжир. Цар Юба продължава да управлява царството заедно с техния син Птолемей в продължение на две десетилетия след кончината на Селена.

8. След смъртта си, Клеопатра Селена остава значима фигура в Мавритания

Нейните монети не излизат от обращение в продължение на десетилетия - заради доверието и уважението към тях. Съвместното управление на Юба и Птолемей дължи много на неумиращия блясък на Селена.

9. Клеопатра Селена е имала голямо влияние върху своето кралство и върху римския свят

Но за разлика от майка си, тя успява тихо. Историците рядко споменават нейното име, предполагайки, че по време на нейното и на Юба управление всичко върви гладко в Мавритания - няма проблеми, за които да се пише.

10. Съпругът ѝ Юба умира 28 години по-късно

Техният син управлява до 40-годишна възраст, когато е екзекутиран от прочутия Калигула - императорът вероятно е завиждал за богатствата на Мавритания, но това е друга история. Клеопатра Селена и семейството ѝ са почти забравени, но Мавзолеят в Алжир остава траен спомен от кралицата без никакви конфликти в сянката на една велика и опасна империя.

 

Кралиците на Древния Египет – специален трети епизод - разказва цялата история между други две владетелки - само по Viasat History – от 17 октомври в 23:05 часа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама