10 традиционни коледни ястия от цял свят


10 традиционни коледни ястия от цял свят
Снимка: iStock/Guliver

По цял свят хората правят празнични ястия за Коледа и Нова година, които, съвсем логично, се считат за най-добрите и вкусни представители на тяхната национална кухня. Репутацията и рецептите за тези кулинарни шедьоври се предават от поколение на поколение.

Днес ще ви представим кратка селекция от вкусни ястия, които се появяват на празничните трапези в различни православни страни. Всички те са лесни за приготвяне, а съставките могат да бъдат намерени във всички магазини.

Великобритания: Сочна пуйка със сос от червени боровинки

Пуйката е кралицата на коледната трапеза във Великобритания. Обичаят да се яде такава на 25-ти декември се е разпространил в по-голямата част от Европа и Америка. Дори в България може да срещнете пуйка с кисело зеле. Разбира се, на Острова се придържат към класическата рецепта с червени боровинки.

Германия: Ароматна гъска с ябълка

Ако в Обединеното кралство почитат пуйката, то в Германия звезда на празничната трапеза е ароматната гъска, пълнена с ябълки. За да бъде крехко месото, повечето домакини киснат гъската в подсолена вода за една нощ, след като са почистили добре птицата.

Финландия: Печена шунка

Печената шунка е основно ястие на коледната трапеза в много скандинавски страни. Но не си представяйте тънки парчета тип мезе, защото шунката там варира от 5 до 8 килограма и има хрупкава коричка от горчица, кафява захар и галета.

САЩ: Касерола със зелен фасул

Иначе казано, гювечът от зелен боб и гъби е вкусно, здравословно и най-важното лесно за приготвяне ястие. Трудно е да си представим коледните празници в САЩ без това ястие.

Чехия: Вкусна картофена салата

Картофената салата е едно от най-известните ястия, приготвяни в Чешката република и със сигурност нито един коледен празник не минава без това ястие. Може да се сервира като самостоятелно ястие, или като гарнитура към другото традиционно блюдо - пържен шаран.

Русия: Кулебяка пай

На Коледа руснаците запазват обичая си да правят различни пайове. Кулебяка е вид руски пирог, обикновено пълен със сьомга или есетра, ориз или елда, твърдо сварени яйца, гъби, лук и копър, обгърнат от хрупкаво тесто.

България: Баница със сирене

Баницата може да има различни пълнежи - месо, спанак, тиква и други. Но най-популярният вариант е със сирене и определено се похапва в коледната утрин.

Франция: Коледен бъдник

Коледният бъдник е торта и е невъзможно да си представим Коледа във Франция без нея. Класическата рецепта е с пълнеж от кестени, но много вариации предлагат алтернативен пълнеж от крем от кестени.

Гърция: Василопита с бадеми и портокалов сок

Василопита се сервира във всеки гръцки дом, но по-често на Нова година. Хората го режат веднага след като часовникът удари полунощ и си отправят добри пожелания. Тази лесна за приготвяне торта е пухкава, вкусна и ухае прекрасно. По традиция тортата винаги се пече с монета вътре.

Канада: Яйчен пунш

Основната напитка, която отбелязва празничния сезон в Канада, е яйченият пунш. Това е гъста смес от яйца и бита сметана с добавени подправки. Толкова е популярен, че дори и в САЩ го добавят към кафето и тортите си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама