Интересни суеверия за Бъдни вечер и Коледа


Интересни суеверия за Бъдни вечер и Коледа
Снимка: iStock

Коледа е любим празник на малки и големи. Този вълшебен ден събира цялото семейство около трапезата и носи със себе си аромат на много любов. От години съществуват някои интересни суеверия, свързани с Коледа. Вижте кои са те:

Елхата трябва да се украсява на Бъдни вечер, 24 декември, или поне така са превели нашите баби и дядовци. Те са вярвали, че това е най-специалният ден и именно тогава са украсявали домовете си.

Вярва се, че украсата на дома го пази от гнева на природата и злите сили.

Католиците не палят лампичките на елхата преди на небето да изгрее първата звезда в коледната нощ.

В някои западни страни украсяват коледното дръвче, когато децата в семейството заспят.

На перваза на прозореца пък се оставя свещ, която гори цяла нощ, за да освети пътя на доброто към дома.

В Германия последната играчка, която се закача на елхата, е с формата на зеленчук. На сутринта първата задача на децата е да я открият. Победителят в надпреварата получава специален подарък.

На много места по света хората отварят широко вратите си на Бъдни вечер, за да могат злите духове да излязат навън.

В много държави стопанинът не трябва да мете прага на къщата, защото това вещае неприятности за семейството през идната година.

У нас е задължително всички помещения в дома да се прекадят с тамян – за здраве и късмет на всички членове на фамилията.

Паричката в питката на Бъдни вечер гарантира на човека, в чието парче се падне, богатство през цялата година. В някои краища на България в погачата се слага и бобено зърно за късмет и дрянова клонка за здраве.

Според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6-ти януари (когато Христос е покръстен). Ето защо се слага една скилидка чесън в джоба, за да гони злите духове. Не бива да се излиза навън без нея

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама