5 интересни вида сол и как да ги ползвате


5 интересни вида сол и как да ги ползвате
Снимка: iStock

Солта е неизменна част от нашето ежедневие. И макар че вероятно сте чували, че не трябва да прекалявате с нея, щипка сол придава много по-приятен вкус на ястията. Представяме ви 5 вида по-рядко срещани видове сол и как е най-добре да ги използвате.

Кашерна сол

Тази сол е по-скоро зърнеста по текстура и е по-малко рафинирана в сравнение с готварската сол. Има много чист натриев хлорид. Произлиза от находищата на каменна сол. Кашерната сол е много по-лека от готварската, така че използвайте съотношение 1:1, когато замествате тези две съставки.

Най-добре се използва за:

Поръсете върху печени зеленчуци, използвайте при осоляване на месо, защото прилепва добре към повърхността и е лесно за разпределяне и подправяне в края на готвенето. Можете също да го използвате за почистване на съдове за готвене или чугунен тиган.

Вижте още: Каква наистина е разумната консумация на сол?

Сол на люспи

Подходяща за подправяне на продукти за готвене. Тази сол е на люспи и има уникална плоска форма на солните кристали.

Най-добро използване за:

Подправяне, за добавяне на текстура към храната.

Фльор Де Сел

Люспестата сол има уникални големи плоски, квадратни кристали. Не се използва в процеса на готвене, а е по-скоро "завършваща сол".

Най-добро използване за:

Често се използва в печенето и сладкарството за гарниране на сладкиши.

Червена сол

Червената сол се получава от червена вулканична глина (от Хавай) и има над 8 вида минерали в нея, като същевременно съдържа и червен оксид. Тази сол има мек солен вкус.

Най-добро използване за:

Добавяне на аромати, сотиране, печене. Подправяне на салати, зеленчуци, меса на барбекю, риба и птици.

Вижте още: Морска или готварска сол: Коя е по-полезна?

Черна сол – Кала Намак

"Кала Намак", както я наричат индианците, не е нищо друго освен черна сол. Има силна и остра миризма и е богата на вкус. Този вид сол е богата на калций, желязо, магнезий и много други минерали (микроелементи).

Използва се най-добре за:

За овкусяване, къри, салати. Използва се в южноазиатски ястия и добавя яйчен вкус към вегански рецепти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама