6 невероятни факта за неродените бебета, които малцина знаят


6 невероятни факта за неродените бебета, които малцина знаят
Снимка: iStock

Всички ще се съгласят, че бебетата изглеждат адски крехки и дезориентирани, когато се раждат. Въпреки това, те са успели да се формират значително в утробите на майките си. Скорошно проучване е проследило редица реакции от страна на фетусите, които са били наблюдавани вътреутробно. Ето до какви изводи са стигнали учените, що се отнася до неродените бебета.

Те реагират на различни храни

Учените са използвали 4D ултразвукови сканирания, за да уловят реакциите на фетусите. Когато на майките давали моркови и сок от моркови, бебетата показали положителна реакция - усмихвали се и правели смеещи се физиономии, нещо, което показвало, че се наслаждават на вкуса. Точно обратното се случвало, когато майките консумирали зеле. Тоест, фетусите наистина разграничават различните вкусове още в утробата.

Те са космати, докато са в утробата

Нарича се лануго и представлява много тънък слой коса, който покрива цялото тяло на плода и дори лицето му. Тази “космена покривка” изчезва точно преди раждането. Подобен е случаят и при други видове, като слонове, китове и тюлени. Единствената разлика е, че тези видове запазват козината си дори след раждането си.

Пулсът им е много ускорен

Сърцето на бебето започва да бие през 5-6-та седмица и размерът му не е по-голям от главата на карфица. Ще са необходими около 10 седмици, докато сърцето се оформи напълно, а честотата му е между 110-160 удара в минута. Доста интересно е, че към края на бременността сърцата на женските зародиши бият по-бързо от мъжките.

Те се прозяват, плачат и уринират

Има ултразвукови изследвания, при които лекарите забелязват, че фетусите отварят устата си по същия начин, по който хората се прозяват. Това действие може да се забележи за първи път след 24-та седмица, но до 36-та седмица изглежда напълно изчезва.

Освен това, много изследователи казват, че фетусите започват да уринират в утробата някъде между 9 и 16-та седмица. След 24-та седмица, те започват да произвеждат 500-700 милилитра урина на ден. И ако се чудите къде отива тази урина, трябва да знаете, че тя остава точно в амниотичната течност.

Те се раждат с 50% повече кости от възрастните

Вярно е, че бебетата в утробата имат 300 кости към момента на раждане. С напредването на растежа, много от тези кости ще започнат да се сливат заедно и ще достигнат 206 броя. Тези почти 100 допълнителни кости всъщност са предимно хрущял, който в крайна сметка ще се слее с действителните кости.

Силните шумове дразнят слуха им

Около 18 седмици след оплождането ушите на плода започват да растат и може да чува външни звуци. Докато плодът навърши 6 месеца, той ще може да се обръща всеки път, когато чуе звук. Докато чуването на силни шумове, като музика и сирени, от време на време е безопасно, излагането на тях през цялото време може да бъде вредно. Това означава, че бременните жени трябва да поддържат звука под 115 децибела, ако искат слухът на бебето им да е здрав.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама