7 фактора по време на бременност, които влияят на външния вид на бебето


7 фактора по време на бременност, които влияят на външния вид на бебето
Снимка: iStock

Генетиката не е единственият фактор, който влияе върху външния вид на бебето, защото това, което се случва по време на бременността, също може да повлияе. От храната, която бъдещите майки консумират, до условията на заобикалящата ги среда, има много изненадващи фактори, които оказват влияние на растежа и развитието на новородените.

1. Сезонът, когато бебето се ражда

Проучване е установило, че бебетата, родени през лятото, имат по-високо средно тегло и по-висок ръст в сравнение с тези, които са се появили на бял свят през по-студените месеци. Всъщност зимните бебета имат напълно противоположни характеристики. Учените отбелязват, че адекватното излагане на слънчева светлина е добър източник на витамин D, който е от съществено значение за растежа на костите, позволявайки усвояването на калций и фосфор в по-голяма степен.

ЗАЩО ГЪРДИТЕ ИМАТ РАЗЛИЧНИ РАЗМЕРИ СЛЕД РАЖДАНЕ

2. Нивата на майчината захар

Гестационният диабет (GDM) или повишените нива на кръвната захар по време на бременност влияят на плода. Бебето може да съхранява тази допълнителна захар под формата на мазнини, което го излага на по-висок риск от затлъстяване, диабет и жълтеница. Експертите препоръчват управление на захар чрез правилна диета и упражнения, или в екстремни случаи - приемане на инсулин или лекарства.

3. Консумация на млечни продукти

Има изключително стар мит, който повелява, че пиенето на мляко ще направи кожата на бебето по-светла. Няма научно доказателство за това, но публикуваните проучвания установяват връзка между консумацията на мляко и здравословното тегло при раждане. Според медицинско списание, жените, които пият чаша мляко (или по-малко) на ден, раждат по-малки бебета от тези, които приемат повече.

4. Прием на кофеин

Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) препоръчва на бременните жени да сведат консумацията на кафе до по-малко от 200 милиграма на ден (или около една чаша). Кофеинът се абсорбира бързо и се предава на плацентата, причинявайки високо ниво на натрупване, което на свой ред може да ограничи растежа на плода.

5. Ядене на фъстъци

Изследванията показват, че яденето на фъстъци по време на бременността може да намали риска от алергии към ядки. Резултатите показват, че ранното излагане на този тип храна може да предпази бебето от тези симптоми.

6. Качество на въздуха

Мръсният въздух може да причини проблеми с теглото при раждане на бебето. Според изследователи, за всеки 10 микрограма увеличение на замърсяването (на кубичен метър въздух), средната маса при раждане намалява с 8 до 10 грама. Бременните жени могат да се борят с последиците от замърсяването на въздуха с храна, богата на витамини и антиоксиданти.

7. Богата на протеини храна

Косата на бебето започва да расте в утробата около 14-та, 15-та седмица. Протеините са полезни за растежа на косата, освен всичко останало. Яйцата са не само чудесен източник, но съдържат и биотин, който е полезен за здравината на космените фоликули.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама