7 интересни факта за целувките, които надали знаете


7 интересни факта за целувките, които надали знаете
Снимка: iStock/Guliver

Надали можем да си представим съвременния свят без целувки - целуваме по бузите приятелка, която не сме виждали отдавна, детето преди лягане, любимия, домашаните любимци и кой ли още не! Вече сме си говорили за здравословните ползи от целуването, както и за типовете целувки, по които мъжете са луди. Сега правим още една крачка напред с впечатляващ списък с факти, на които със сигурност ще вдигнете вежди от почуда.

1. Стилът ви на целуване се оформя в утробата

Ако обърнете внимание на всеки холивудски филм, живопис или скулптура, ще забележите двойки, които се целуват с глави, наклонени надясно. Защо?

Немски изследовател наблюдава над 100 двойки и отбелязва, че две трети от тях накланят главата си надясно. Широката научна общност теоретизира, че този инстинкт произхожда от утробата, когато бебетата са позиционирани с глава, наклонена надясно.

Вижте още: В Япония: Родители ходят на срещи и търсят брачни партньори за порасналите си децата

2. Целуването изисква сериозна мускулна сила

Една целувка включва 146 мускула за координация - 34 лицеви и 112 постурални мускула. Екип от британски изследователи, Илейн Сасун, Анабел Дитъм, Робърт Скъли и професор Гас Макгрутър, изучават целувката под магнитен резонанс и откриват, че тя засяга най-вече орбикуларис орис (мускула около устата). Да, това е наистина добра тренировка за лице!

3. Любовта към целуването идва от плъхове

Казушиге Тухара и колегите му от университета в Токио вярват, че афинитетът ни към целувките произлиза от древен плъх. Мишките и мъжете имат изненадващо подобен генетичен състав - споделят общ прародител, живял преди около 75 и 125 милиона години.

Това древно създание, подобно на плъх, се е наричало Eomaia scansoria (Eomaia, гръцки за „древна майка“ и scansoria, латински за „катерач“). Научният екип теоретизира, че това същество е търкало носове с партньорите си, за да активира феромони. Така че в основата си човешките целувки наистина са поведение на гризачи.

4. Историята на „X“ зад XOXO води началото си от Средновековието

Използваме „XOXO“ като подпис в картички и любовни писма, но не много хора знаят историята зад прословутите “целувки и прегръдки”. Историците проследяват надписа до Средновековието, когато повечето хора не са могли да четат или пишат. Селяните са маркирали „X“ като вграден подпис и след това са целували документа като допълнителен жест на искреност.

Вижте още: Ето защо НЕ бива да пиете кафе преди закуска

5. Крал Хенри VI е забранил целуването

На 16 юли 1439 г. крал Хенри VI забранява целувките в Англия. Неговите причини? Целта е да се ограничи разпространението на болести в кралството. Трябва да се отбележи, че психическият му срив около 1453 кара съпругата му, Маргарет Анжуйска, да поеме контрола над неговото кралство. 

По-късно през 16-ти век в Неапол целувките на обществени места не само са забранени, но и се наказват със смърт.

6. Късметът на ирландците идва с целувка

Над 400 000 туристи се събират, за да целуват камъка Бларни близо до Корк, Ирландия всяка година. Това несъмнено е “най-нехигиеничната" туристическа атракция в света.

7. Хората правят кариера от целуването

В случай, че сте толкова запалени по целувките, че искате да направите кариера от това, изучаването на този акт на любов е по-известно като филематология. А някой, който изучава целувки, носи титлата оскулолог.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама