7 интересни факта за целувките, които надали знаете


7 интересни факта за целувките, които надали знаете
Снимка: iStock/Guliver

Надали можем да си представим съвременния свят без целувки - целуваме по бузите приятелка, която не сме виждали отдавна, детето преди лягане, любимия, домашаните любимци и кой ли още не! Вече сме си говорили за здравословните ползи от целуването, както и за типовете целувки, по които мъжете са луди. Сега правим още една крачка напред с впечатляващ списък с факти, на които със сигурност ще вдигнете вежди от почуда.

1. Стилът ви на целуване се оформя в утробата

Ако обърнете внимание на всеки холивудски филм, живопис или скулптура, ще забележите двойки, които се целуват с глави, наклонени надясно. Защо?

Немски изследовател наблюдава над 100 двойки и отбелязва, че две трети от тях накланят главата си надясно. Широката научна общност теоретизира, че този инстинкт произхожда от утробата, когато бебетата са позиционирани с глава, наклонена надясно.

Вижте още: В Япония: Родители ходят на срещи и търсят брачни партньори за порасналите си децата

2. Целуването изисква сериозна мускулна сила

Една целувка включва 146 мускула за координация - 34 лицеви и 112 постурални мускула. Екип от британски изследователи, Илейн Сасун, Анабел Дитъм, Робърт Скъли и професор Гас Макгрутър, изучават целувката под магнитен резонанс и откриват, че тя засяга най-вече орбикуларис орис (мускула около устата). Да, това е наистина добра тренировка за лице!

3. Любовта към целуването идва от плъхове

Казушиге Тухара и колегите му от университета в Токио вярват, че афинитетът ни към целувките произлиза от древен плъх. Мишките и мъжете имат изненадващо подобен генетичен състав - споделят общ прародител, живял преди около 75 и 125 милиона години.

Това древно създание, подобно на плъх, се е наричало Eomaia scansoria (Eomaia, гръцки за „древна майка“ и scansoria, латински за „катерач“). Научният екип теоретизира, че това същество е търкало носове с партньорите си, за да активира феромони. Така че в основата си човешките целувки наистина са поведение на гризачи.

4. Историята на „X“ зад XOXO води началото си от Средновековието

Използваме „XOXO“ като подпис в картички и любовни писма, но не много хора знаят историята зад прословутите “целувки и прегръдки”. Историците проследяват надписа до Средновековието, когато повечето хора не са могли да четат или пишат. Селяните са маркирали „X“ като вграден подпис и след това са целували документа като допълнителен жест на искреност.

Вижте още: Ето защо НЕ бива да пиете кафе преди закуска

5. Крал Хенри VI е забранил целуването

На 16 юли 1439 г. крал Хенри VI забранява целувките в Англия. Неговите причини? Целта е да се ограничи разпространението на болести в кралството. Трябва да се отбележи, че психическият му срив около 1453 кара съпругата му, Маргарет Анжуйска, да поеме контрола над неговото кралство. 

По-късно през 16-ти век в Неапол целувките на обществени места не само са забранени, но и се наказват със смърт.

6. Късметът на ирландците идва с целувка

Над 400 000 туристи се събират, за да целуват камъка Бларни близо до Корк, Ирландия всяка година. Това несъмнено е “най-нехигиеничната" туристическа атракция в света.

7. Хората правят кариера от целуването

В случай, че сте толкова запалени по целувките, че искате да направите кариера от това, изучаването на този акт на любов е по-известно като филематология. А някой, който изучава целувки, носи титлата оскулолог.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама