7 исторически лъжи, в които всички вярваме


7 исторически лъжи, в които всички вярваме

Вярно е, че не трябва да вярвате на всичко, което чувате, и историята не прави изключение. Много години проучвания и научни разработки са помогнали да се намерят отговорите на повечето въпроси, които са били на дневен ред в миналото. Въпреки това, все още има доста мистерии и митове, които ще останат без отговор.

Днес ще ви запознаем с всички заучени факти, които са ни разказвали в гимназията, но в крайна сметка са се оказали неверни. И така, ето кои са най-големите исторически лъжи, в които все още мнозина вярват.

1. Принцеса Анастасия е успяла да избяга

Въпреки че искахме тази история да е истина, за съжаление не е така. Дълги години се смяташе, че Анастасия, дъщерята на последния руски цар, е избягала по време на убийството на царското семейство. ДНК тест, направен през 2007 година, идентифицира тялото ѝ на местопроизшествието. За този мит има създадени филми и много жени през годините са твърдели, че са принцесата, като Анна Андерсън например, чиято история беше почти достоверна.

2. „Нека ядат торта“ от Мария Антоанета

Този цитат влезе в историята, но се приписва на грешен човек. Смята се е, че около 1789 година Мария Антоанета е казала известния цитат „Qu'ils mangent de la brioche“ (нека ядат торта), който ѝ дава лоша репутация сред хората заради негативната конотация.

През 1766 година Жан-Жак пише своите „признания“, цитирайки тези думи на „велика принцеса“, за която се смятало, че е Мария Антоанета. Но по това време тя е била на около 10 години. Историците са почти единодушни, че цитатът принадлежи на Мари-Тереза, испанската принцеса и съпруга на крал Луи XIV.

3. Бенджамин Франклин е бащата на електричеството

Електричеството е било добре известно около 1752 година, когато Бенджамин Франклин провежда своя експеримент с хвърчило. Целта му е да докаже електрическите свойства на мълнията. Абсолютен мит е, че хвърчилото му е ударено от мълния. Той го пуска, доказвайки заряда на натрупаното електричество във въздуха, в противен случай историята би била много различна за Франклин.

4. Великата китайска стена се вижда от Луната

В книгата „Втора книга на чудесата“ от Ричард Халибъртън, публикувана през 1938 година, се посочва, че Великата китайска стена се вижда от Луната - единствената структура, създадена от хора, която може да се види оттам. Този мит е развенчан. Историческият монумент е с височина от 50 метра и дължина от около 20 000 км, така че е невъзможно да бъде видяна с просто око от Луната.

5. Титаник е потънал заради айсберг

Имал ли е възможност Джак да оцелее? Никой няма отговор на този въпрос, но това, което знаем, благодарение на новите доказателства, е, че не айсберг е единственият отговорен за гибелта на Титаник, а небрежност. В продължение на 3 седмици в корпуса на кораба е имало пожар, който останал незабелязан. Към момента на сблъсъка е било твърде късно да се избегнат щетите.

6. Викингите носели шлемове с рога

Когато филмите (дори и анимациите) описват викингите, най-често използваният елемент е шлемът с рога. Но в реалния живот се оказва различно, защото няма доказателства, че рогатите каски някога са съществували. Няма дори споменаване за тях в писанията на викингите. Смята се, че това погрешно схващане идва от цикличната музикална драма от 1876 година на Рихард Вагнер, „Der Ring des Nibelungen“.

7. Ван Гог си е отрязал цялото ухо

Той наистина е отрязал долната част на ухото си, но не цялото, както мнозина мислят. Когато живеел с Гоген в Арл, Ван Гог имал епизод на деменция,заплашил приятеля си с нож и след това в знак на разкаяние отрязал част от ухото си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама