7 исторически лъжи, в които всички вярваме


7 исторически лъжи, в които всички вярваме

Вярно е, че не трябва да вярвате на всичко, което чувате, и историята не прави изключение. Много години проучвания и научни разработки са помогнали да се намерят отговорите на повечето въпроси, които са били на дневен ред в миналото. Въпреки това, все още има доста мистерии и митове, които ще останат без отговор.

Днес ще ви запознаем с всички заучени факти, които са ни разказвали в гимназията, но в крайна сметка са се оказали неверни. И така, ето кои са най-големите исторически лъжи, в които все още мнозина вярват.

1. Принцеса Анастасия е успяла да избяга

Въпреки че искахме тази история да е истина, за съжаление не е така. Дълги години се смяташе, че Анастасия, дъщерята на последния руски цар, е избягала по време на убийството на царското семейство. ДНК тест, направен през 2007 година, идентифицира тялото ѝ на местопроизшествието. За този мит има създадени филми и много жени през годините са твърдели, че са принцесата, като Анна Андерсън например, чиято история беше почти достоверна.

2. „Нека ядат торта“ от Мария Антоанета

Този цитат влезе в историята, но се приписва на грешен човек. Смята се е, че около 1789 година Мария Антоанета е казала известния цитат „Qu'ils mangent de la brioche“ (нека ядат торта), който ѝ дава лоша репутация сред хората заради негативната конотация.

През 1766 година Жан-Жак пише своите „признания“, цитирайки тези думи на „велика принцеса“, за която се смятало, че е Мария Антоанета. Но по това време тя е била на около 10 години. Историците са почти единодушни, че цитатът принадлежи на Мари-Тереза, испанската принцеса и съпруга на крал Луи XIV.

3. Бенджамин Франклин е бащата на електричеството

Електричеството е било добре известно около 1752 година, когато Бенджамин Франклин провежда своя експеримент с хвърчило. Целта му е да докаже електрическите свойства на мълнията. Абсолютен мит е, че хвърчилото му е ударено от мълния. Той го пуска, доказвайки заряда на натрупаното електричество във въздуха, в противен случай историята би била много различна за Франклин.

4. Великата китайска стена се вижда от Луната

В книгата „Втора книга на чудесата“ от Ричард Халибъртън, публикувана през 1938 година, се посочва, че Великата китайска стена се вижда от Луната - единствената структура, създадена от хора, която може да се види оттам. Този мит е развенчан. Историческият монумент е с височина от 50 метра и дължина от около 20 000 км, така че е невъзможно да бъде видяна с просто око от Луната.

5. Титаник е потънал заради айсберг

Имал ли е възможност Джак да оцелее? Никой няма отговор на този въпрос, но това, което знаем, благодарение на новите доказателства, е, че не айсберг е единственият отговорен за гибелта на Титаник, а небрежност. В продължение на 3 седмици в корпуса на кораба е имало пожар, който останал незабелязан. Към момента на сблъсъка е било твърде късно да се избегнат щетите.

6. Викингите носели шлемове с рога

Когато филмите (дори и анимациите) описват викингите, най-често използваният елемент е шлемът с рога. Но в реалния живот се оказва различно, защото няма доказателства, че рогатите каски някога са съществували. Няма дори споменаване за тях в писанията на викингите. Смята се, че това погрешно схващане идва от цикличната музикална драма от 1876 година на Рихард Вагнер, „Der Ring des Nibelungen“.

7. Ван Гог си е отрязал цялото ухо

Той наистина е отрязал долната част на ухото си, но не цялото, както мнозина мислят. Когато живеел с Гоген в Арл, Ван Гог имал епизод на деменция,заплашил приятеля си с нож и след това в знак на разкаяние отрязал част от ухото си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


 • Късметче за всяка зодия за 26 ноември...
  Късметче за всяка зодия за 26 ноември 2022

  Овен Магията на позитивните мисли прави чудеса. Ще сбъднете ваша голяма мечта. Телец Мил и стар приятел ще се завърне в живота ви. Близнаци Гледайте по-оптимистично на живота и той ще ви отвърне с доброта. Рак Гледайте смело напред и следвайте целите си. Една от тях ще промени живота...

 • Хороскоп за днес, 25 ноември 2022...
  Хороскоп за днес, 25 ноември 2022

  Овен Добре е да намалите контактите с външни хора. Сега работоспособността ви ще нараства. Активизира се научната и практическата дейност. Телец През този ден бъдете по-дисциплинирани в отношенията. Изпълнявайте задълженията си и не се бягайте от тях. Близнаци През този ден съхранете...

 • Куп промени очакват тази зодия през...
  Куп промени очакват тази зодия през декември 2022

  Месец декември ще е изпълнен с много изненади и купища промени за един от зодиакалните знаци. За щастие, те ще са хубави. Става въпрос за зодия Лъв. Ако ежедневието и рутината са ви омръзнали, не се отчайвайте! Декември ще е много пъстър. Дали става въпрос за промени в работата, личния живот, обкръжението...

 • Късметче за всяка зодия за 25 ноември...
  Късметче за всяка зодия за 25 ноември 2022

  Овен Покажете чувствата си в любовта, каквито и да са те. Телец Някой ваш колега ще започне да гледа на вас с други очи. Близнаци Късметът ви днес няма да дойде от звездите, ще трябва да се потрудите. Рак Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Лъв Дъжд ще ви вали от всякакви пари. Дева Животът...

 • Хороскоп за днес, 26 ноември 2022...
  Хороскоп за днес, 26 ноември 2022

  Овен Каквото направите сега, това ще определи протичането на целия следващ месец. Затова си струва да вложите усилия и да се постараете. Телец Денят е подходящ за промяна на външния вид. Не се колебайте да посетите фризьорския салон и да експериментирате с прическата. Близнаци Тази събота...

 • Хороскоп за днес, 27 ноември 2022...
  Хороскоп за днес, 27 ноември 2022

  Овен Тази неделя ще ви се стори безкрайна. Всичко ще ви спори, така че можете да отметнете някоя ремонтна дейност у дома Телец През този ден вдъхновението ви ще е на ниво. Насочете усилията си към възпламеняване на страстта във връзката ви. Близнаци Днес не оставайте у дома. Облечете се топло...

виж всички виж всички
Реклама
Реклама