Надя Ножарова: От българска певица и актриса до графиня милионерка


Надя Ножарова: От българска певица и актриса до графиня милионерка
Снимка: Instagram

Надя Ножарова е една изключително успешна българка, родена в Ловеч през 1917 година. Матея Ножаров отглежда сам нея и по-голямата ѝ сестра Павлина, изпраща ги да учат в Американския колеж в Ловеч. За разлика от кака си, Надя не отива да учи в чужбина, ами се явява на прослушване за новосъздадения от Ангел Сладкаров оперетен театър.

Тя започва кариерата си като оперетна певица едва на 17 години - пее в Кооперативния театър, "Одеон", театър "България" в София. Надя се влюбва от пръв поглед в 25 години по-възрастния режисьор. Две седмици по-късно Надя и Ангел се венчават в Троянския манастир.

Говори се, че гласът ѝ излъчвал такава наситена еротика, че сякаш предизвиквал мъжете да се влюбват в нея. И те го правели с удоволствие! Името на Надя Ножарова е обвито в митове кой от кой по-невероятни: Била любимка на Гешев, принц Кирил плячкосвал от сейфа на двореца любимите бижута на покойната си майка, за да ѝ ги подарява, издатели на вестници я боготворели и всеки ден пишели за нея... Но Надя била отдадена на съпруга си и на малката си дъщеричка Евгения.

През 1942 г. режисьорът от Народния театър Хрисан Цанков я избира за главната роля във филма „Изпитание”. Предизвикателството е голямо – в останалите роли са Кръстьо Сарафов и Иван Димов, колоси на сценичното изкуство. Снимките са в Унгария, където кинематографията разполага с по-добра техника. Това се оказва фатално за брака на Ножарова със Сладкаров.

В Будапеща тя среща граф де Наваро, бивш посланик на Испания във Ватикана и настоящ в Унгария. Любовта им се развива главоломно. Надя се върща до България само да уреди развода си и се гмурва в блясъка на новото си битие като съпруга на благородник. Щастието й обаче не трае дълго. Руските войски нахлуват в Будапеща и убиват посланика на фашисткия генерал Франко.

 

Тя кара сама луксозния автомобил на Наваро през цяла Европа, докато се добере до американската демаркациона зона в Германия. Оцелява благодарение на дипломатическия номер, своята изобретателност и брилянтния английски. Той ѝ помага да си намери работа като певица в луксозните офицерски клубове, където среща съпруг номер три – Сид Фарбър, архитект в цивилния живот и летец във военния. Има много легенди, които витаят около финансовото състояние на двойката, но въпросът откъде имат толкова пари, няма конкретен отговор. Едно е ясно – Надя и Фарбър купуват огромни площи земя в Лонг Айлънд и Ню Йорк. По време на строителния бум през 50-те години на ХХ век, корпорацията им издига 15 000 жилища за средна ръка хора.

Бившата звезда на черно-бялото кино в България забавлява приятелите си в имението си върху 50 000 кв. м. в Бела Терра. Сградата, наречена „Розовата къща на хълма”, е 2700 кв.м. и от нея се виждат океана и целия Лонг айлънд. Освен това, графинята притежава апартамент до Сентрал парк в Ню Йорк и замъка „Касъл Аура” на Американските Вирджински острови.

Извън лъскавата страна на битието си, Надя Ножарова е сред най-големите дарители на болница „Mother Memorial Hospital” в Лонг Айлънд. През 1990 г. след смъртта на съпруга си Сид тя дарява 1 000 000 долара в негова памет. На 15 декември 1991 г. е завършено новото крило и спешното отделение носи името „Контеса Надя Фарбър”.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама