Елисавета Вазова: Първата българка, която рисува голо тяло


Елисавета Вазова: Първата българка, която рисува голо тяло
Снимка: Instagram

В българската история има много малко жени като Елисавета Консулова-Вазова. Нейният дълъг и щастлив живот преминава през няколко исторически епохи и много драматични събития, но тя винаги успява да се справи и да постигне мечтите си. Нещо повече – Елисавета печели много „първи” титли по пътя си.

Елисавета Консулова е родена на 4 декември 1881 г. в Пловдив в семейството на Георги Консулов и Ана Хаджипеньова. Баща ѝ Георги е търговец, сподвижник на Левски и председател на Тайния революционен комитет в Пазарджик, заради което е заточен в Измир, Мала Азия. Семейството насърчава таланта на дъщеря си и я подкрепя в мечтата ѝ да стане художничка. През 1899 г. Елисавета среща на едно литературно четене Борис Вазов – най-малкия син на семейството на Минчо и Съба. И се влюбва в него. Родителите ѝ обаче са против тази връзка, защото Борис не е от богато семейство и не може да осигури добър живот на жена си. Елисавета вече се е доказала като много упорита млада дама и не се отказва от любовта си.

Цели седем години, докато Борис учи в Париж, те си пишат писма, като кореспонденцията минава през приятели и накрая семействата им се предават, а двамата сключват брак. Елисавета запазва моминската си фамилия и след брака се нарича Консулова-Вазова. За времето в началото на ХХ век това си е дързост и признак на еманципираност.

Междувременно Елисавета завършва Рисувалното училище в София в класа на Ярослав Вешин и става първата жена, завършила това учебно заведение, както и първата, на която е позволено да рисува голо тяло от натура. Свободолюбива по дух, тя не може да приеме дискриминиращите методи на обучение спрямо малкото момичета художнички в училището, поради което се среща с директора – проф. Иван Мърквичка, и успява да го убеди в необходимостта от промяна на учебния план.

Вече омъжена и с две малки момиченца, Елисавета мечтае да продължи образованието си в Европа. Напълно немислимо за времето си, но и това желание ѝ се сбъдва. Дори патриархално възпитаната ѝ свекърва, Съба Вазова, ѝ разрешава да замине за Германия, за да продължи образованието си.

АНАСТАСИЯ ДИМИТРОВА: ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА СВЕТСКА УЧИТЕЛКА

Така, подкрепена от консервативната си свекърва, Елисавета заминава за Мюнхен с двете си деца – Елка на 2 г., и Събина (Бинка) – само на 4 месеца, придружени от домашната помощница Петра. Специализира портретна живопис в академията на Дружеството на жените-художнички и завършва курса на професор Х. Книр, който изключително ласкаво се изказва за нейните картини. През следващата година се завръща в София, ражда третото си дете Ана (Нюси), но не престава да присъства в обществения живот и да рисува.

Елисавета Консулова-Вазова е и първата жена художник в България със своя самостоятелна изложба. Освен любимите си цветя, тя рисува и много портрети – на членове на семейството си и на много известни личности от онова време. Нейни близки приятели са Мърквичка, Сирак Скитник, княгиня Евдокия, Мара Белчева, Елин Пелин и Александър Балабанов.

Тази свободна и умна жена отглежда и трите си дъщери по нов за времето си начин, който до голяма степен е заимстван от западноевропейските модели на възпитание. Всичките ѝ момичета били късо подстригани и носели леки и широки дрехи, за да могат да се движат свободно, а в стаята им нямало много мебели, за да има място за игра. Тя е сред основателките на Кукления театър, пръв главен редактор на списание "Дом и свят" – журнал за домашна култура, литература и изкуство, което издава много години.

Доживяла да отпразнува златна сватба с любимия мъж и рисува до последния си дъх, макар и вече полусляпа. Умира през 1965 г., заобиколена от семейството си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама