Елисавета Вазова: Първата българка, която рисува голо тяло


Елисавета Вазова: Първата българка, която рисува голо тяло
Снимка: Instagram

В българската история има много малко жени като Елисавета Консулова-Вазова. Нейният дълъг и щастлив живот преминава през няколко исторически епохи и много драматични събития, но тя винаги успява да се справи и да постигне мечтите си. Нещо повече – Елисавета печели много „първи” титли по пътя си.

Елисавета Консулова е родена на 4 декември 1881 г. в Пловдив в семейството на Георги Консулов и Ана Хаджипеньова. Баща ѝ Георги е търговец, сподвижник на Левски и председател на Тайния революционен комитет в Пазарджик, заради което е заточен в Измир, Мала Азия. Семейството насърчава таланта на дъщеря си и я подкрепя в мечтата ѝ да стане художничка. През 1899 г. Елисавета среща на едно литературно четене Борис Вазов – най-малкия син на семейството на Минчо и Съба. И се влюбва в него. Родителите ѝ обаче са против тази връзка, защото Борис не е от богато семейство и не може да осигури добър живот на жена си. Елисавета вече се е доказала като много упорита млада дама и не се отказва от любовта си.

Цели седем години, докато Борис учи в Париж, те си пишат писма, като кореспонденцията минава през приятели и накрая семействата им се предават, а двамата сключват брак. Елисавета запазва моминската си фамилия и след брака се нарича Консулова-Вазова. За времето в началото на ХХ век това си е дързост и признак на еманципираност.

Междувременно Елисавета завършва Рисувалното училище в София в класа на Ярослав Вешин и става първата жена, завършила това учебно заведение, както и първата, на която е позволено да рисува голо тяло от натура. Свободолюбива по дух, тя не може да приеме дискриминиращите методи на обучение спрямо малкото момичета художнички в училището, поради което се среща с директора – проф. Иван Мърквичка, и успява да го убеди в необходимостта от промяна на учебния план.

Вече омъжена и с две малки момиченца, Елисавета мечтае да продължи образованието си в Европа. Напълно немислимо за времето си, но и това желание ѝ се сбъдва. Дори патриархално възпитаната ѝ свекърва, Съба Вазова, ѝ разрешава да замине за Германия, за да продължи образованието си.

АНАСТАСИЯ ДИМИТРОВА: ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА СВЕТСКА УЧИТЕЛКА

Така, подкрепена от консервативната си свекърва, Елисавета заминава за Мюнхен с двете си деца – Елка на 2 г., и Събина (Бинка) – само на 4 месеца, придружени от домашната помощница Петра. Специализира портретна живопис в академията на Дружеството на жените-художнички и завършва курса на професор Х. Книр, който изключително ласкаво се изказва за нейните картини. През следващата година се завръща в София, ражда третото си дете Ана (Нюси), но не престава да присъства в обществения живот и да рисува.

Елисавета Консулова-Вазова е и първата жена художник в България със своя самостоятелна изложба. Освен любимите си цветя, тя рисува и много портрети – на членове на семейството си и на много известни личности от онова време. Нейни близки приятели са Мърквичка, Сирак Скитник, княгиня Евдокия, Мара Белчева, Елин Пелин и Александър Балабанов.

Тази свободна и умна жена отглежда и трите си дъщери по нов за времето си начин, който до голяма степен е заимстван от западноевропейските модели на възпитание. Всичките ѝ момичета били късо подстригани и носели леки и широки дрехи, за да могат да се движат свободно, а в стаята им нямало много мебели, за да има място за игра. Тя е сред основателките на Кукления театър, пръв главен редактор на списание "Дом и свят" – журнал за домашна култура, литература и изкуство, което издава много години.

Доживяла да отпразнува златна сватба с любимия мъж и рисува до последния си дъх, макар и вече полусляпа. Умира през 1965 г., заобиколена от семейството си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама
Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


 • Късметче за всяка зодия за 26 ноември...
  Късметче за всяка зодия за 26 ноември 2022

  Овен Магията на позитивните мисли прави чудеса. Ще сбъднете ваша голяма мечта. Телец Мил и стар приятел ще се завърне в живота ви. Близнаци Гледайте по-оптимистично на живота и той ще ви отвърне с доброта. Рак Гледайте смело напред и следвайте целите си. Една от тях ще промени живота...

 • Хороскоп за днес, 25 ноември 2022...
  Хороскоп за днес, 25 ноември 2022

  Овен Добре е да намалите контактите с външни хора. Сега работоспособността ви ще нараства. Активизира се научната и практическата дейност. Телец През този ден бъдете по-дисциплинирани в отношенията. Изпълнявайте задълженията си и не се бягайте от тях. Близнаци През този ден съхранете...

 • Куп промени очакват тази зодия през...
  Куп промени очакват тази зодия през декември 2022

  Месец декември ще е изпълнен с много изненади и купища промени за един от зодиакалните знаци. За щастие, те ще са хубави. Става въпрос за зодия Лъв. Ако ежедневието и рутината са ви омръзнали, не се отчайвайте! Декември ще е много пъстър. Дали става въпрос за промени в работата, личния живот, обкръжението...

 • Късметче за всяка зодия за 25 ноември...
  Късметче за всяка зодия за 25 ноември 2022

  Овен Покажете чувствата си в любовта, каквито и да са те. Телец Някой ваш колега ще започне да гледа на вас с други очи. Близнаци Късметът ви днес няма да дойде от звездите, ще трябва да се потрудите. Рак Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Лъв Дъжд ще ви вали от всякакви пари. Дева Животът...

 • Хороскоп за днес, 26 ноември 2022...
  Хороскоп за днес, 26 ноември 2022

  Овен Каквото направите сега, това ще определи протичането на целия следващ месец. Затова си струва да вложите усилия и да се постараете. Телец Денят е подходящ за промяна на външния вид. Не се колебайте да посетите фризьорския салон и да експериментирате с прическата. Близнаци Тази събота...

 • Хороскоп за днес, 27 ноември 2022...
  Хороскоп за днес, 27 ноември 2022

  Овен Тази неделя ще ви се стори безкрайна. Всичко ще ви спори, така че можете да отметнете някоя ремонтна дейност у дома Телец През този ден вдъхновението ви ще е на ниво. Насочете усилията си към възпламеняване на страстта във връзката ви. Близнаци Днес не оставайте у дома. Облечете се топло...

виж всички виж всички
Реклама
Реклама