7 трика как да удължите живота на букет с цветя


7 трика как да удължите живота на букет с цветя
Снимка: istockphoto.com

Надали има жена, която не обича цветя. И докато някои предпочитат да се грижат за тях в саксии, други ценят по-високо красотата им, когато са във ваза. Как обаче да удължите живота на вече откъснати цветя? Ето няколко трика, които гарантирано ще ви свършат работа!

1. Купувайте само свежи цветя

Цветята може да изглеждат силни и свежи, но в действителност са подхранени с препарати. Най-лесният начин да тествате розите е да стиснете стъблото там, където започва пъпката. Ако е меко - цветето е старо, ако е твърдо - розата е свежа.

2. Затоплете букета

В студено време букетът се завива с вестник или плътна хартия, за да се пази от пориви на вятъра. Ако сте получили цветя, не бързайте да сваляте обвивката, поставете я във ваза с вода. Нека постои на стайна температура за 10-15 минути.

Вижте още: Какво цвете сте според месеца си на раждане

3. Не оставяйте цветята без вода

Ако купувате рози или хризантеми като подарък за някого, помолете продавача да увие стъблата с влажна кърпа. Колкото по-дълго са без влага, толкова издръжливостта им намалява.

4. Напълнете вазата правилно

Някои цветари съветват да измиете вазата със сапун и да налеете студена преварена вода в нея. Други смятат, че чешмяната вода ще свърши работа. Течността трябва да се сменя ежедневно.

5. Срежете стъблата

Всеки път, когато сменяте течността, обработвайте цветята. Растенията с твърдо стъбло, например розите, се подрязват наклонено. Направете това с ножици или остър нож. Храстите се отлепват от кората на 2-3 см. А лалетата трябва да се режат равномерно, сякаш режете зеленчуци на дъска.

Вижте още: Трикове и грешки при гледането на хризантеми

6. Не поставяйте вазата на слънце и до плодове

Защитете букета от пряка слънчева светлина - върху венчелистчетата ще останат изгаряния. Не можете да поставите цветя до домати, банани, ябълки и праскови. Те произвеждат етилен, който ускорява зреенето. Заради него листата и пъпките падат от отрязаните растения.

7. Народни средства

Същността на всички народни съвети е в това добавките да помагат да се убият бактериите, които ускоряват процеса на гниене. Изброяваме някои от тях с информационна цел. Понякога наистина помагат.

- Розите се наричат "пияници" поради факта, че стоят добре във вода с добавяне на супена лъжица водка.

- Таблетка аспирин (също оцет, сода, активен въглен, калиев перманганат) дезинфекцира водата и удължава живота на букета.

- Ако изсипете сода във вода, тогава (според очевидци) цветята ще бъдат свежи до две седмици.

- Медните монети, пуснати във ваза, помагат на растенията да запазят свеж вид. Медта се окислява, забавяйки растежа на вредните бактерии.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама